Starka kvinnoporträtt av Mikaela Bley

Foto: Oscar Falk

Mikaela Bleys bokserie om kriminalreporter Ellen Tamm har kommit ut i fyra delar. Det är böcker som berör och väver in aktuella ämnen. Böckerna har starka kvinnoporträtt, drivande, företagsamma kvinnor men även kvinnor som är utsatta, trasiga och sköra. När första boken Lycke kom ut skrev Vanity Fair att Mikaela är ”The new queen of the Swedish thriller”. I Boksorlet #4 kan du läsa om Mikaelas tredje bok Louise.

Mikaela Bley har arbetat som inköpare på TV4 men är nu författare på heltid. 2015 debuterade hon med boken Lycke, som är första delen i serien om kriminalreporter Ellen Tamm. Serien fortsätter med böckerna Liv, Louise och den senaste boken Flickorna utan namn. Mikaela skrev Flickorna utan namn på nätterna under sin mammaledighet efter att hon fått sitt tredje barn. Att vara trebarnsmamma och författare kan vara svårt att få ihop och på nätterna hittar hon tid och känner sig kreativ. Som inköpare på TV4 köpte Mikaela in tv-serien Kvinnor som mördar, vilket inspirerade henne till att skriva själv. Precis som huvudkaraktären Ellen Tamm läste Mikaela på om kvinnliga gärningsmän. Temat syns i böckerna och frågan om hur världen ser på kvinnor som mördar kontra män som mördar, blir en intressant vinkling.

I en intervju berättar Mikaela att ett av hennes största intresse är att läsa förundersökningar. Det känns som ett användbart intresse som författare till kriminalromaner. Det skiner också igenom i böckerna, då huvudpersonen då och då sitter och läser just förundersökningar inför reportage hon ska göra. Som flera andra författare, har Mikaela gått en skrivarkurs där hon fann mod att fortsätta att skriva på sin debutroman Lycke. Mikaelas böcker finns nu i tolv länder och Hollywood har köpt filmrättigheterna. Vanity Fair skrev att Mikaela är ”The new queen of the Swedish thriller” när debutboken Lycke kom ut. Hon är omskriven i många länder och omnämns ofta som någon att räkna med framöver när det gäller kriminalromaner.

Böckerna har aktuella teman och ifrågasätter flera samhällsnormer. Kvinnoporträtten är tongivande där drivande, företagsamma men även utsatta, trasiga och sköra kvinnor får ta plats. Den senaste boken  Flickorna utan namn fick ett fint mottagande och många menar att det är hennes bästa bok. Boken utspelar sig på ett internat och miljön är vald för att den är mytomspunnen och sluten. Huvudpersonen Ellen Tamm får återvända till sina hemtrakter då ett kvinnolik hittas i en sjö inte långt från barndomshemmet. Många brännande frågor är en del av berättelsen. Frågeställningar som skickligt vävs in är om man får tycka illa om sina barn, hur fungerar internatskolor med deras strikta inramning, rasism och kroppsideal. Läsaren får också fortsätta att ta del av Ellens kaotiska liv. Det känns lite som att titta på ett skenande tåg. Livet med alkohol och relationsproblem gör att en bara vill gå in i berättelsen och ta tag i Ellen. Det är en sträckläsningsbok med många tänkvärda, samhällskritiska inslag.

Mikaela säger att hon känner förväntningarna på sig och att hon har väldigt höga krav på sig själv. Hon skriver på den femte boken i serien om Ellen Tamm och mitt i småbarnslivet försöker hon påminna sig om att lusten att skriva är det viktiga. Mikaela tror att huvudkaraktären Ellen Tamms personlighet är en stor del av succén. Mikaela är liksom Ellen mörkrädd och tror lite på det övernaturliga, vilket gör att hon helst inte sover själv.

Mikaela och författarkollegan Denise Rudberg gjorde tidigare podden Första glaset tillsammans. Där pratades det om allt mellan himmel och jord, högt och lågt. Mikaela och Denise har också skrivit thrillern Sviten som gick som radiopjäs i åtta delar på P3. Den tar lyssnaren in i Stockholmselitens finrum med en mordhistoria på ett lyxhotell.

Mikaela verkar alltid ha många järn i elden och det känns som det kommer att komma många böcker och andra projekt där hon är involverad framöver. Det ska bli spännande att följa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *