Sofie Sarenbrant släpper bok, firar 10-årsjubileum som författare och ska sommarprata, allt mitt under coronapandemin

Foto: Sveriges Radio

Sofie Sarenbrant började sin yrkesbana som journalist. 2010 debuterade hon som författare med boken Vecka 36. 2012 blev hon författare på heltid och då kom även den första boken om kriminalinspektör Emma Sköld, Vila i frid, ut. Den 25 maj i år släpptes den åttonde boken om Emma Sköld, Mytomanen, och Sofie firar 10-årsjubileum som författare. Under sina 10 år som författare har hon hyllats för sina samtida spänningsromaner och även vunnit prestigefyllda priser. 2015 blev Visning pågår Sveriges mest sålda deckarpocket. 2018 blev Syndabocken årets mest lyssnade ljudbok på Storytel och den vann även Stora e-bokspriset, vilket också uppföljaren Skamvrån gjorde. 2019 vann Sofie det ärofyllda priset som Årets deckarförfattare.

Sofie fick fira boksläppet av Mytomanen med en mindre middag på grund av rådande omständigheter med Coronapandemin. Även releasefesten blev en liten tillställning med sex personer som träffades för Afternoon Tea, där det var dukat med avstånd. Hon är noga med att poängtera att det är många som kämpar och sliter för att hennes böcker ska bli verklighet. En av dem hon ofta lyfter är uppläsaren Katarina Ewerlöf som levandegör böckerna med sitt fantastiska skådespelarhantverk.

Sofie har aktuella teman i sina böcker och Mytomanen är inget undantag. Här utforskar Sofie teman som fördomar, utanförskap, klasskillnader och framför allt lögner. Boken utspelar sig, som vanligt i Emma Sköld-serien, i Bromma. Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Allt är inte som det ser ut på ytan och många hemligheter dyker upp längs vägen mot ett oväntat slut.

Kommentarerna på Sofies Facebook talar sitt tydliga språk; läsarna sträckläser och sträcklyssnar boken och alla undrar när nästa bok om Emma Sköld kommer. Efter inslaget om Mytomanen i Nyhetsmorgon på TV4, fanns sju titlar av Sofie på Adlibris 10-i-topp, pocketlistan. På frågan när uppföljaren kommer, meddelar Sofie att den kommer lagom till Mors dag 2021. Passa på att ge bort de sju första böckerna i födelsedagspresent, namnsdagspresent och julklapp, så hägrar den perfekta Mors dags-presenten 2021.

Böckerna är riktiga bladvändare där en bara vill komma vidare, både i mordutredningarna och för att få veta mer om Emma Sköld och de övriga karaktärerna. Mytomanen är spännande i båda dessa avseenden och boken slutar med en cliffhanger, vilket gör att det är svårt att bärga sig tills nästa bok kommer ut. Omslaget är gjort av Sanna Sporrong, som är bokformgivare och författare. Omslaget känns karaktäristiskt för Saras verk och det passar också väl in bland de senaste bokomslagen i Emma Sköld-serien.

Den 11 juni presenterades årets sommarpratare i P1. Sofie är ett av årets intressanta namn och hon får sällskap av personligheter som Anders Tegnell, Greta Thunberg och Laleh Pourkarim. Söndagen den 28 juni kan lyssnarna höra Sofies program. Hon skriver på sin Facebook-sida att hon vill använda programmet till att förmedla något angeläget och viktigt, inte prata om skrivandet och karriären. Hon berättar att hon målar ut manuset med musik och låttexter som hon har valt noggrant för att komplettera berättelsen.

Det känns modernt och ödmjukt med en författare som skriver fantastiska böcker men som också ser värdet av andra konstformer som komplement. Sofie pratar om musikens och låttexters betydelse och använder sig av det i sitt sommarprat, hon arbetar med Sanna Sporrong där bokomslaget är en viktig pusselbit i bokens helhet och Katarina Ewerlöf prisas för sin skicklighet i uppläsandet. Därtill kan det även nämnas att Sofie har förverkligat en barndomsdröm genom att tävla i hästhoppning i Sweden International Horse Show. Sofie Sarenbrant känns som en hårt arbetande författare som förverkligar sina visioner genom samarbete med andra skickliga yrkesutövare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *