”Goda grannar”-aktuella författaren Mattias Edvardsson: ”Finns det folk som köper ett hus utan att undersöka sina nya grannar först? Det känns onödigt riskabelt”

Mattias Edvardsson är aktuell med sin nya bok Goda grannar. Efter den internationella succén En helt vanlig familj var förväntningarna höga på den nya boken. Läsarna blir inte besvikna. För att få ett signerat exemplar av boken kan läsarna bege sig till Akademibokhandeln på Center Syd i Löddeköpinge, nu på lördag den 4 juli kl. 11.00-13.00. Popsorl skrev om boken i Boksorlet #3 och har även fått chansen att ställa några frågor till Mattias.

Grattis till boksläppet! Jag sträckläste boken på en dag och tycker den är otroligt bra, spännande och den väcker många tankar. Hur känns det?

– Tack! Vad roligt att du tyckte om den. Det känns jätteskönt att den fått ett så positivt mottagande.

Du är nu författare på heltid. Tidigare arbetade du som gymnasielärare. Saknar du lärarjobbet?

– Jag saknar elever och kollegor. Jag älskar att undervisa, men tyvärr består läraryrket i dagens marknadsskola av så oerhört mycket annat ovidkommande och det saknar jag verkligen inte.

Är det något du kan ta med dig från arbetet som lärare i författaryrket?

– Väldigt mycket. Dels från mina ämneskunskaper inom svenska, litteratur och psykologi. Dels genom alla erfarenheter av att möta och lära känna olika sorters människor. Jag hade antagligen haft svårt att skriva om tonåringar om jag inte varit lärare i sjutton år.

Var får du inspiration ifrån till dina böcker?

– Jag tror inte på inspiration. Att skriva är att arbeta. Man måste gräva för att hitta idéer: till exempel i sin närmiljö, i andra böcker, filmer, nyhetshändelser, men kanske framför allt i sig själv.

Hur är du som granne? Googlade du dina nya grannar när du flyttade till Löddeköpinge?

– Givetvis googlade jag dem. Finns det folk som köper ett hus utan att undersöka sina nya grannar först? Det känns onödigt riskabelt. Jag är nog en alldeles utmärkt granne, i alla fall om man som jag föredrar grannar som är osynliga och tysta men kan bjuda på ett leende och ett hej när man springer förbi varandra.

Jag har läst att du gillar text, musik, språk och populärkultur. Hur tycker du att de olika konstarterna berikar varandra?

– Jag är nog inte tillräckligt intellektuell för att besvara den frågan. Jag tycker att en del musik är bra och en del böcker är bra. Ibland på grund av språket, ibland på grund av melodin, temat eller berättelsen.

Du har även skrivit barn- och ungdomsböcker. Hur skiljer det sig från att skriva en roman för vuxna?

– Inte alls så mycket som folk tycks tro. Den stora skillnaden är att det tar mycket längre tid att skriva en roman.

Hur ser dina författarplaner ut framöver?

– Jag har precis satt igång arbetet med en ny spänningsroman. I höst släpper jag en ny bilderbok som heter Lussa lagom, illustrerad av Matilda Salmén, och en YA-novell i samlingen Första gången.

Vilka tre böcker skulle du rekommendera att läsa i sommar?

Söndagsvägen av Peter Englund om man gillar true crime. Mytomanen av Sofie Sarenbrant om man gillar spänning. Samlade verk av Lydia Sandgren om man gillar episka romaner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *