Krönika: Läsningens dilemma

Jag älskar att läsa och önskar att jag på något sätt kunde tanka in böcker dygnet runt, för det finns så mycket jag vill, men inte hinner, läsa.

Jag använder orimligt många timmar på dygnet till att läsa. Ändå önskar jag att jag hann läsa mer. Anledningen till det är att det finns så många intressanta böcker och det tillkommer hela tiden fler. Det som ska vara avkoppling, och faktiskt oftast är det, kan bli stressande. Hur i hela fridens namn ska jag hinna med. Mitt sätt att tackla det är att handla böcker jag vill läsa, så jag inte glömmer bort att jag vill läsa dem. Det är en strategi som fungerar sådär. Mina bokhyllor svämmar över av olästa böcker, vilket blir just aningen stressande.

Inte nog med att jag handlar på mig böcker jag vill läsa, jag handlar även böcker när jag känner mig lite nere eller vill unna mig något. Jag har vänner som handlar kläder, porslin eller möbler när de vill pigga upp sig. Jag handlar böcker. Det gör mig glad att få paket med böcker eller gå in i bokhandeln och shoppa loss. Sen är det ju det där med att de hamnar i högarna av olästa böcker och då räcker tiden inte till för att läsa allt.

En annan anledning till att mina bokhyllor är fyllda av olästa böcker är alla bokserier som finns. Jag snubblar över en bok som jag blir intresserad av och jag handlar den. När jag plockar fram den och ska läsa börjar jag med baksidestexten. ”Denna bok är den femte delen i serien om….. men kan läsas som en fristående bok”. Nä, det kan den inte! Något i mig klarar inte det, hur gärna jag än skulle vilja. Då måste jag ju såklart handla de fyra föregående böckerna och läsa dem först. Och, som ni förstår, fylls mina högar med olästa böcker på ännu mer.

Bokmässan är ett förrädiskt inslag under bokåret. Det är bättre än julafton, födelsedag och midsommar ihop. Där finns det massor av nya böcker, författare som visar sig finnas på riktigt och det varar flera dagar. De första timmarna är jag mest yr, har svårt att ta in lokalen och vill vara överallt hela tiden. När jag har sprungit runt några timmar och äntligen tagit in hela evenemanget kan jag börja njuta. Förra året kunde jag till och med ta det så lugnt att jag satt i Crime time-avdelningen med mat och vin och njöt, i flera timmar. Författare avlöste varandra på scenerna och berättade om sitt liv och sitt skrivande. Och vips, så hade min mentala lista på böcker jag ville läsa mångfaldigats. Inte helt oväntat var det då den tredje, fjärde eller sjunde boken i en serie som jag så gärna ville läsa. Fast jag hade bestämt mig för att inte handla så många böcker på mässan, utan mest få uppslag, handlade jag ändå en del. Det är ju så roligt att få en signerad bok med en liten hälsning.

Som alla förstår har jag en hel del bokhyllor hemma och de är proppfulla med böcker jag har läst och böcker som jag vill läsa. Eftersom det har bestämts i familjerådet att det inte blir fler bokhyllor, tyvärr har jag inte vetorätt, behöver jag ibland gallra i hyllorna. Det är en sorgeprocess varje gång och jag önskar då att jag bodde i ett slott med ett gigantiskt bibliotek utan begränsningar. Nu gör jag inte det, så jag inser också nödvändigheten av att begränsa böckernas utrymme. Jag kan dessutom se framför mig hur högarna med olästa böcker skulle vara otröstligt stora om jag bodde i ett slott och jag hade förmodligen fått ett sammanbrott av stress.

Jag har nog helt rätt antal bokhyllor för att kunna njuta av böckernas olika världar och inte gå under av lässtress. Det fungerar dessutom fortfarande att gallra ut kurslitteratur från 80-talet i mina bokhyllor, för att göra plats för nya bekantskaper. Men det är svårt att skiljas från mina gamla böcker.

För att spä på min önskelista ännu mer har jag en tendens att börja följa förlag, bokbloggar, författare och andra forum på sociala medier som berättar om boknyheter. Det är inte klokt vad många bra böcker, i alla olika genrer, det kommer ut och många spännande debutanter verkar ständigt stå i kö med bra, nyskrivna böcker.

Det jag helt enkelt måste lära mig är att njuta av böcker på många olika sätt, att jag inte behöver äga och läsa varenda bok jag råkar snubbla över. Tänk om det hade funnits ett yrke som professionell läsare, ungefär som professionell musiker eller konstnär. Då hade jag kanske ändå haft det där stora slottet med ett gigantiskt rum med böcker, en stor härlig fåtölj och någon som passade upp mig med mat, så jag slapp att avbryta mitt viktiga arbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *