Boksorlet #7

På bild: Harlan Coben

I boksorl nummer 7 är Sex år av Harlan Coben den första boken. Det är en thriller som innehåller lögner, hemligheter och nervkittlande vändningar. Den andra boken, De rättslösa, av Malin Thunberg Schunke är en gripande och spännande bok om säsongsarbetare i Italien, maffian och hur rättslösa människor utnyttjas hänsynslöst. Den tredje boken är en bok av Amanda Palmer, The art of asking. Amanda är i första hand musiker men även konstnär, nu dessutom författare och mycket, mycket mer.

Sex år av Harlan Coben
Utgiven av Bokförlaget Forum

Jake Fisher träffar sin stora kärlek Natalie på ett retreat. Han lovar att lämna henne i fred när hon plötsligt gifter sig med en annan man. Sex år senare upptäcker Jake att Natalies man avlidit och anser då att löftet inte gäller längre. Hans sökande efter Natalie leder till en rad underliga och omskakande händelser. Många lögner, hemligheter och skandaler uppdagas i jakten på svar. Boken är skriven i jagform utifrån Jakes perspektiv, vilket gör att det känns som en är väldigt nära alla känslor och tankar som försiggår i hans huvud. Det är en thriller som skickligt kastar läsaren in i allt märkligare omständigheter. Att kunna berätta en historia på ett sätt som gör att läsaren känner sig delaktig i händelseförloppet är svårt men här lyckas Harlan verkligen med det. Boken har detaljrika beskrivningar av miljöer, personer och händelser vilket gör att det är lätt att måla upp bilder i huvudet under läsningen. Det är en bok som är svår att släppa och spänningen håller i sig ända till slutet. Det finns också en hel del humor invävt i allt spännande som händer. Det händer mycket och pusselbitarna som serveras passar inte ihop direkt utan det behövs nya pusselbitar för att länka samman allt. Boken är helt fristående.


De rättslösa av Malin Thunberg Schunke
Utgiven av Piratförlaget

Malin Thunberg Schunkes De rättslösa är den andra romanen om Esther Edh och Fabia Moretti och deras arbete på Eurojust i Haag. Förväntningarna på uppföljaren till storsuccén Ett högre syfte var skyhöga. De rättslösa gör inte läsaren besviken. Några unga män från Rumänien och Polen är försvunna på den italienska landsbygden. En internationell utredningsgrupp på Eurojust i Haag startas för att undersöka saken. Den karismatiske italienska polisen Corrado Sanna fattar beslutet att skicka in en undercoveragent till en av gårdarna för att undersöka hur det ser ut där. Handlingen tar läsaren till gårdar i Italien där arbetarna utnyttjas cyniskt av ägarna. Verksamheten sker i tystnad och arbetarna är rättslösa då de är fattiga människor från utsatta delar av Europa, som inte ser någon annan utväg än att acceptera förhållandena. I bakgrunden av utnyttjandet av arbetskraft finns en välkänd maffialedare som skickligt låter underhuggare få skulden för omständigheterna. Det är en gripande, spännande och fantastisk bladvändarbok. Rättslösa människor utnyttjas hänsynslöst i många länder i Europa och det är en verklighet omvärlden blundar för. Handlingen växlar mellan vad som händer i Haag, Italien och på Esthers resor hem till Stockholm. Boken belyser ett angeläget och aktuellt problem i Europa med ett språk som beskriver starka karaktärer, inte minst de två kvinnliga huvudkaraktärerna.


The art of asking av Amanda Palmer
Utgiven av Bucket list Books

Det här är en bok som inte liknar någon annan bok, vilket inte är helt förvånande eftersom Amanda Palmer inte liknar någon annan. I boken berättar hon öppenhjärtigt om allt i sitt liv. Hon påminner läsaren om att hon i första hand är musiker och ber en lyssna på hennes musik så att hon inte tappar bort vem hon är. Med sin unika förmåga att skapa relationer med sina fans har Amanda byggt upp en trogen skara som följer och stöttar henne. Hon har bland annat arbetat som levande staty, strippa, föreläsare och musiker. I boken förklarar hon sin kärlek till sina fans och sin unika vänskap med vännen Anthony. Boken innehåller en mängd berättelser om hennes liv, både det som har varit bra men också det som har varit mindre bra. Amanda har en osviklig tilltro till människans godhet, vilket hon visar prov på genom att be om husrum vid spelningar och att starta en kickstarterkampanj för att spela in en skiva. Hennes devis är att vi borde be om hjälp oftare, vilket i sin tur bygger på att vi har skapat relationer som klarar det. Det finns så mycket att lära genom att läsa den här boken och det är en bok som kan läsas flera gånger för en upptäcker nya saker hela tiden. Uttrycket ”groka”, som Amanda använder, borde införas och användas oftare i det svenska språket. Det betyder att kommunicera och förstå varandra på djupet, inkännande, fullständigt. Ett mycket användbart ord. Missa inte upplevelsen att läsa den här boken, som musiker, skådespelare, konstnär, författare eller helt enkelt som människa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *