Boksorlet #6

På bild: Jenny Rogneby (Foto: Mikael Eriksson)

I boksorl nummer 6 är Leona – utan mänskligt värde av Jenny Rogneby den första boken. Att människor anses ha olika värden ställs på sin spets. Människor som inte anses värda något kan hänsynslöst utnyttjas i organhandel, utan att samhället upptäcker det. Styrkan av Don Winslow vänder på logik och rättvisa i ett system där politiker, domare, åklagare och advokater låter polisen ta all kritik för ett system som inte fungerar. En sommar i Devon av Lucy Diamond är en feelgoodroman som innehåller allt en roman i den genren ska innehålla. En framgångsrik och välfungerande familj har ett hus vid havet men det visar sig att de inte är så framgångsrika och välfungerande som det ser ut på ytan.

Leona – utan mänskligt värde av Jenny Rogneby
Utgiven av Wahlström & Widstrand

Leona – utan mänskligt värde är den tredje fristående boken om Leona, brottsutredaren med egen moral och egna metoder. En psykiskt sjuk kvinna blir påkörd av Arlanda Express. Det som verkar vara ett självmordsförsök blir starten på något annat när det upptäcks att hon saknar en njure. Leona Lindberg, skicklig utredare på Stockholmspolisen tar sig an fallet. Leona är en annorlunda kvinnlig huvudkaraktär. Hon skyr inga medel när hon vill få information som hon behöver och hon har inga problem med att befinna sig på båda sidor om lagen. Hennes privatliv är stökigt och utmanar normen för hur en kvinna ska leva sitt liv. Rogneby är själv kriminolog och har jobbat med liknande arbetsuppgifter som Leona tar sig an. Det gör att polisarbetet känns realistiskt och Leonas ovanliga metoder kan föras in i historien på ett trovärdigt sätt, även om de är extrema. Kapitlen är korta och handlingen är rapp och omväxlande. Leona är en udda karaktär som inte är särskilt sympatisk i många aspekter men gör att boken blir mer intressant att läsa. Temat i boken där mänskligt värde sätts på sin spets blir obehaglig att läsa om då händelserna mycket väl skulle kunna ske. Fattiga, utsatta människor anses utan värde och rika människor kan utnyttja dessa individer hur de vill utan att samhället märker det. När organhandelns fula tryne visar sig och det presenteras människor bakom ”donationerna”, blir tankarna outhärdliga. En spännande och tänkvärd bok med ett tema som verkligen sätter fart på tankarna och känslorna.


Styrkan av Don Winslow
Utgiven av Harper Collins Nordic

Kriminalinspektör Denny Malone är en dekorerad och respekterad polis i New York. Han är ledare för elitenheten Styrkan där uppdraget är att bekämpa gängkriminalitet, vapen, våld och narkotika. Det är ett jobb som kräver att medlemmarna arbetar natt och dag för att skydda invånarna i staden. Boken beskriver en korrupt verklighet som vänder på logik och rättvisa. Livet är sällan svart eller vitt men här hamnar en verkligen i en gråzon. Don är själv från New York och säger att i hans kvarter kunde man bli tre saker; polis, brandman eller kriminell. Det märks att Don rör sig på hemmaplan. Hans beskrivningar av New York är brutalt ärliga i både det vackra och det skitiga. Stephen King tycker att boken är polisromanernas svar på ”Gudfadern”. Don har tidigare skrivit två böcker om det mexikanska knarkkriget. All kunskap han researchade fram då kom väl till pass även i Styrkan. Boken känns extra aktuell, trots att den kom ut 2018. Black lives matter och polisbrutalitet är starkt levande i texten. Det är en mörk bok med en rå, vulgär ton och helt omöjlig att sluta att läsa. Boken utspelar sig i New York men ringar in något som hela USA brottas med. Det är också allmänmänskligt med tanke på moral och logik, även om problemen är tillspetsade för de flesta. Kriminalinspektör Malone och hans team hamnar i korruption steg för steg, först en kopp kaffe, sen några tusen dollar som bara finns där efter ett tillslag och därefter eskalerar det. Don anser att hela systemet med domare, åklagare, advokater och politiker måste ses i sin helhet, poliser kan inte plockas ut som ensamma brickor i ett spel.


En sommar i Devon av Lucy Diamond
Utgiven av Printz Publishing

Feelgoodgenren har som kännetecken att läsaren ska må bra, det ska vara en händelse som känns som den är i en egen bubbla och  den ska ha hemligheter, vemod, kärlek och fantastiska landskap. Allt detta har En sommar i Devon. Familjen Tarrant har sin sommaridyll vid havet i Devon. Huset har en historia i familjen sedan föräldrarna i berättelsen, Olivia och Alec, skulle på bröllopsresa. När Alec plötsligt dör visar det sig att allt inte riktigt är som det verkar. Den ena hemligheten efter den andra nystas upp i familjen. Familjen Tarrant är framgångsrik och välfungerande utåt sett men under sommaren i Devon visar det sig att det inte riktigt stämmer. Berättelsen har med karaktärer i alla åldrar vilket är härligt. Skeendet blir skildrat på flera plan och ur olika synvinklar. Problemen varierar också beroende på ålder, här finns prestationsångest, tonårsförälskelse och oro för föräldrar. Det finns också djupare frågeställningar som vävs in i handlingen. Att få reda på hemligheter om en död person ställer mycket på ända. En tonåring som inte har någon vuxen att prata med om viktiga saker kan hamna vilse i sina försök att klara sig själv. När barn har en berömd och framgångsrik förälder gör det att prestationsångesten kan ta sig oväntade uttryck. Det är en bok som verkligen kan rekommenderas, varm, vemodig, rolig och precis lagom förutsägbar med några överraskningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *