Boksorlet #5

På bild: Anders de la Motte (Foto: Thron Ullberg)

Sommarläsningen fortsätter och i boksorl nummer 5 blev det ett tema, barn och ungdomar i utsatthet. Läsningen blir starkt känslosam när barn och ungdomar befinner sig i utsatta miljöer och när vuxenvärlden inte lever upp till sina förpliktelser. Den första boken i dagens boksorl är Slutet på sommaren av Anders de la Motte. Det är en sorglig berättelse med fantastiska person- och miljöbeskrivningar. Bok nummer två är När repet brister av Belinda Bauer. Det är en spännande thriller där obehaget hela tiden går under huden. Boken visar på vad konsekvenserna kan bli när människor inte vill se, när det inte anses röra dem. Boken Innan ni tog oss är en berättelse baserad på en sann historia där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet.

Slutet på sommaren av Anders de la Mott
Utgiven av Bokförlaget Forum

Anders de la Motte har skrivit [geim]-trilogin, MemoRandom och UltiMatum. 2016 kom Slutet på sommaren som är den första delen i Årstidskvartetten. Handlingen börjar 1983 då det försvinner en pojke från en gård i det lilla skånska samhället Reftinge. Brottsutredningen läggs ner efter att både polis och byns invånare ansträngt sig till det yttersta för att hitta pojken. Tjugo år senare leder pojkens storasyster Veronica gruppterapisamtal. På samtalen dyker det upp en ung man som ställer hela Veronicas tillvaro på ända. Bokens kapitel skiftar mellan det som hände 1983 och nutid, vilket gör att historien sakta nystas upp från två håll. Berättelsen blir ett familjedrama över flera decennier. Boken skiljer sig från tidigare böcker av Anders och berättelsen är mer målande när det kommer till både personporträtt och miljöbeskrivningar. Anders barndomstrakter har fått stå modell för Reftinge vilket märks i den kluvna beskrivningen av orten. Dels är orten kärleksfullt beskriven men en känner också hur längtan bort från orten till storstaden finns hos huvudpersonen Veronika. Anders flyttade själv till Stockholm och har beskrivit att han ville komma bort från hemorten som ung. Även om det inte är biljakter och skottlossning vill en bara vidare i texten för att få reda på sanningen. Upplösningen på händelsen är både överraskande och fruktansvärd. Det svenska vemodet, som finns med genom hela boken, lämnar en varm känsla i kroppen när boken är utläst.


När repet brister av Belinda Bauer
Utgiven av Modernista Group AB

11-åriga Jack och hans småsystrar Joy och Merry sitter kvar i bilen på motorvägen när deras mamma ska hämta hjälp, eftersom bilen har stannat. Barnens mamma kommer inte tillbaka och läsaren får följa framförallt Jacks liv efter det. Boken visar på det plågsamma fenomenet att ingen vill bli inblandad i något som kan bli jobbigt. Jack får uppleva samhällets svek och att vuxna inte vill se det som skaver och är obekvämt. Tre år efter att barnens mamma har försvunnit vaknar Cathrine While av att någon är inne i hennes hus. Historierna vävs samman och en läser vidare med en obehaglig känsla under huden. Cathrines värld ställs på ända när hon  upptäcker att hon inte känner sig säker på vad som är sant eller inte. Boken har många starka porträtt där Jacks gestaltning är den som står ut. Överhuvudtaget är det barnens berättelse, det är de som sätter an tonen i sin utsatthet. Barn överlever hemskheter på olika sätt och här får läsaren sig en rejäl tankeställare. Här får vi se vad som kan hända om alla tittar bort för att slippa bli inblandade i sådant som vi inte anser vara vår sak. Samtidigt blir en varm i hjärtat när det visas omtanke om Jack från oväntat håll. En stark bok med ett samhällsengagemang där sociala skillnader och utsatthet tar stor plats.


Innan ni tog oss av Lisa Wingate
Utgiven av Lavender Lit

Innan ni tog oss är baserad på en sann berättelse där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade fattiga barn och sålde till rika familjer över hela USA. Bokens karaktärer har inte funnits på riktigt men historier som har berättats har vävts in i en hjärtskärande berättelse. 1939 bor paret Foss på en husbåt i Mississippifloden med sina fem barn. När föräldrarna tvingas åka till sjukhuset då en tvillingförlossning blir komplicerad, dyker det upp poliser som tar med barnen till ett barnhem. I nutid råkar Avery Stafford, dotter till senator Wells Stafford, snubbla över oroväckande information som kan ha med hennes rika och välkända familj att göra. Boken skiftar mellan 1939 och nutid och läsaren får berättelsen till sig genom äldsta dottern i familjen Foss, Rills, och Avery Staffords ögon. Det är en bit omskakande historia som inte ligger så långt bak i tiden. Boken beskriver handeln med barn som förekom i USA under 1930- till 1950-talet och blir en brysk påminnelse om den ökända skandalen. Fattiga människor lurades och ansågs inte vara lämpliga som föräldrar och inflytelserika och rika människor lät det ske. Wingate fick uppslaget till familjen Foss när hon såg ett gammalt fotografi av en familj på en husbåt. Trots det fruktansvärda som hände berättas historien med en varm ton. Många känsliga ämnen behandlas där läsaren själv får stå för värderingarna. Barnens skräck när de blir bortförda och sedan separerade beskrivs på ett sätt som får en att förstå och känna barnens vanmakt. När boken är slut kvarstår trots allt en varm och ljus känsla även om en del av innehållet ligger kvar och skaver i bakhuvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *