Klara Goliger solodebuterar: ”Låtarna på EP:n är som små bitar ur mitt tjugoandra år.”

Göteborgsmusikern- och producenten Klara Goliger är mångsysslaren som vigt sin tid åt allt från jazz till klassisk och elektronisk musik. Hon har tidigare sjungit i proggbandet Skamvrån, den elektroniska duon Eavesdrop och håller just nu på att mixa bandet Joykeepers skiva. Idag släpper Klara dessutom sitt första soloprojekt, EP:n 22 som innehåller fyra spår baserade på samtal och funderingar som dykt upp under hennes 22-åriga liv.

Klara Goliger studerar just nu sitt tredje år på en musik- och ljudproduktionskandidat i hemstaden. Hon menar själv att det är utbildningen som gjort att hon fått upp ögonen för att mixa och producera sin egen musik. Låtarna på debutsläppet skrevs i vintras och producerades sedan under våren tillsammans med Hannes Boeryd.

– Vi är båda rätt nördiga på synthar, så vi baserade låtarna på det och min sång. Vi ville kombinera det elektroniska med mer levande element, så vi tog in Fredrik Serholt på trummor och så spelade Hannes elbas, Linnéa Ljungblad gitarr och jag keys. Jag gillar själv mötet mellan live-känsla och analoga synthar, och jag hoppas att EP:n kan uppskattas av både folk som diggar ett gött sväng och folk som lyssnar efter sound, berättar Klara.

EP:n är som en vackert skriven biografi i musikform, där Klara delar med sig av det personliga. Inspirationen har hämtats både från egna erfarenheter och tankar, men även från kreatören Liv Strömquist.

– Låtarna på EP:n är som små bitar ur mitt tjugoandra år, samtal jag haft med vänner och funderingar jag haft. Jag skrev texterna precis efter att ha läst Liv Strömquists seriealbum Den rödaste rosen slår ut, och jag tror att hennes tankar i boken präglar texterna en hel del. Hela grejen med 22 kommer faktiskt från något min kompis psykolog sa när hen sökte för generell ångest som inte riktigt kunde härledas till något särskilt. “Du lider av 22”, hade psykologen sagt, lite skämtsamt. Enligt denne var det vanligt att folk i just den åldern kom in med ångestproblem utan att veta orsaken. Jag tror att det ligger något laddat i den åldern, just i övergången till att bli vuxen “på riktigt”, som leder till mycket funderingar och kanske lite oro, säger Klara.

Du lyssnar på 22 nedan. Klara Goliger finns även att följa på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *