NORDIK SONAR: ett retrodoftande poplöfte

NORDIK SONAR är poprebellerna som hämtar sin inspiration från både klassiska popikoner och moderna elektroakter. Duon är aktuell med sin EP Good Love Bad Love, som innehåller 6 spår ren njutning.

Linus Erlandsson och Benjamin Trossö, som är namnen bakom det fängslande bandnamnet, har skrivit och producerat musik tillsammans sedan 2014. NORDIK SONAR har en estetik som kan jämföras med Soft Hairs hänförande image, och ett sound som på ett självklart sätt blandar schlager, elektropop, disco och retro.

Bland inspirationskällorna finns Madonna, Depeche Mode och ABBA, men även Röyksopp, Robyn och Susanne Sundfør. Duon positionerar sig alltså i skärningspunkten mellan gammalt och nytt, vilket är ett genialiskt drag. Det är högst lämpligt att kalla de två popmagikerna från Stockholm för Sveriges nästa poplöfte. I samband med EP-släppet och premiären av den färgsprakande musikvideon för Fiction No Science har Popsorl fått chansen prata med de två talangfulla musikerna.

Hej! Grattis till ert nya EP-släpp! Hur känns det?

HEJ! Mange takk! Det känns HELT galet bra med tanke på omständigheterna. Vi har jobbat fram och tillbaka med EP:n i två års tid, så att äntligen få släppa låtarna känns som en vinst bara det.

Härligt att höra, det förstår jag verkligen! Kan ni berätta lite om processen från idé till släpp? Hur arbetar ni?

Från början hade vi en tydlig vision om att vi ville göra ett riktigt POP-album där varenda låt på olika sätt skulle återspegla den klassiska popmusiken. Vi båda skriver och producerar musiken själva vilket skapar stort utrymme för oss. Den enas inspiration bidrar till den andres och på så sätt skapas låtarna. Till exempel så inspireras Benji av elektronisk popmusik, och Linus av indiepop, och på något sätt kompletterar det varandra till en god mix som vi kallar NORDIK SONAR.

En perfect match helt enkelt! Ni har ju nyligen släppt musikvideo till låten Fiction No Science, som har en riktigt snygg retro-vibe. Var kommer er stora kärlek till 80- och 90-talets ikoner och musik ifrån?

Som tidigare nämnt vill vi hylla den klassiska popmusiken genom att skapa musik inspirerad av ikonerna från 80- och 90-talet. Dessa förebilder och influenser är starkt kopplade till våra respektive uppväxter och en stor anledning till att vi håller på med det vi gör idag. Vi kallar oss poprebeller och tar därmed modet till oss att balansera allt detta genom finlir mellan pastisch och nytänk i musikskapandet. Vår förhoppning är att sätta avtryck med videon så som våra idoler gjorde.

Vilken är den optimala karaokelåten enligt er?

A-ha – Take On Me, hela baren är med och gormar i refrängen såklart.

Bra val! Och om ni fick välja fritt, vilken artist eller band skulle ni vilja stå på scen tillsammans med och varför?

Tänk om vi fick vara förband till Robyn eller om vi i fantasin kunde ta en DeLorean och giga tillsammans med Eurythmics under deras glansdagar, wow.

Det är definitivt två konserter jag hade gått på! När vi ändå pratar scener, vilket är ert drömgig?

Oj, hmm, en stor scen på Glastonbury, en fet klubbspelning någonstans i Berlin, NYC eller arena i Tokyo. Dream big har vi hört är bra.

Verkligen! Nu är det ju lite svårt att vara ute och spela för tillfället. Hur behåller ni kreativiteten i de här tiderna?

De senaste månaden har vi haft två livesända gig, en märklig känsla utan fysisk publik men minst lika kul. Under den här tiden har vi också gjort samarbeten och släppt remix bland annat. Vi försöker hålla elden vid liv från släppet men samlar också ny kraft och inspiration till framtiden och tiden efter ”the thing that must not be named”.

Härligt att ni hittar sätt att utöva musik och inspireras på nya sätt. Slutligen, kan ni bjuda på tre låtar som en inte får missa?

Tre goa från oss: in the dream of neverending love, Body Language och Le Party. Några andra jams från oss just nu är Dua Lipas New Rules (Initial Talk Remix), Winona Oaks Break My Broken Heart och Madonnas Thief of Hearts.

Nedan kan ni njuta av musikvideon för Fiction No Science. NORDIK SONAR hittar ni även på Spotify, Instagram och Facebook.

Foto: Siri Wallentén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *