Skavet debuterar med härligt vemodiga ”Episk som du”

”Jag är inte episk som du, får inte gå före i kön” sjunger Skavet i sin soliga debutsingel Episk som du. Artisten berättar att låten handlar om alla de där personerna som alltid tycks vara bättre än du. De som ger dig tips du inte bett om, förklarar saker du redan förstår och som säger sig ha det värre än dig när du anförtror dig åt dem.

Bakom artistnamnet Skavet finns låtskrivaren och sångerskan Karoline Pettersson som har en gedigen bakgrund som jazzsångerska. Hon var även en viktig byggsten i uppstarten av Popkollo Umeå, ett musikläger som riktar sig till tjejer och transpersoner som brinner för musik. Som om hennes CV inte var toppat redan där, har Karoline dessutom sjungit tillsammans med storheter som bob hund.

Episk som du är en härlig och allsångsvänlig hit vars produktion påminner om Säkert! och Markus Krunegårds musik. Skavets indiepop färgas av bitterljuvt vemod och en hemlängtan till Norrland. Om musikprojektet säger artisten själv att Skavet är en process som alltid funnits med henne och att det nu är dags att göra fred, sortera hennes stökiga inre och klä allt som känns i ord. Och känns, det gör det. Episk som du är en värmande låt med känslomässigt djup. Popsorl har fått chansen att prata med arkitekten bakom det hela.

Hej och grattis till debuten! Hur känns det?

TACK! Det känns väldigt bra men också nervöst. Det är första gången jag släpper något jag skrivit själv och sjunger på svenska. Det känns intimt och utlämnande på något sätt. Men mest SÅ JÄKLA BRA!!!

Så härligt! Du gör din debut med bravur. Hur har processen från idé till släpp sett ut?

Låten kom till för över tio år sedan. Jag skrev texten efter att jag blivit sjukt irriterad på någon kompis om jag inte minns fel. Sedan satt jag med min kompis Andreas i mitt kök, han spelade några ackord på gitarr och jag sjöng. Den bara kom till. Sedan har den omarbetats och mognat i några år. 

Du berättar att din musik präglas av en hemlängtan till Norrland. Vad är det du saknar mest?

Jag saknar enkelheten, närheten och friheten. Det är stora ord men det mynnar ut i någon slags känsla kring det som är ”hemma” för mig. Jag är uppväxt i en liten by med fyra hushåll och skogen in på knuten med mycket tid att tänka och vara. Vilket jag ibland känner är en kontrast till det liv jag lever nu när mycket fokus ligger på att göra istället för att vara. 

Du får nästan mig att vilja packa väskorna och flytta till Norrland! Hur hittar du inspiration?

Jag hittar min inspiration i mina stökiga känslor. Jag är en sån där människa som känner stora känslor i tid och otid. Jag har ett behov av att skriva ner dessa, som jag sedan försöker strukturera in i texter. Det kan vara kring människor jag möter, händelser, plaster och ja egentligen allt i livet. Skavet får agera som någon slags process för detta.

Låtskriveri kan verkligen vara ett fantastiskt sätt att ventilera känslor. Vad händer härnäst för Skavet?

Idag släpps Episk som du och det var planerat för en stor releasefest med livespelning. Men eftersom allt är som det är med Covid-19 är det inställt. Vi kommer istället att göra en streamad spelning på Skavets Facebook-sida och Instagram med en mindre sättning och bara några få vänner i publiken. En får göra det bästa av situationen. 

Verkligen! Slutligen, kan du tipsa om tre låtar som en inte får missa?

JA GÄRNA! Moonica Mac – Alaska/All aska, Peggy Lejonhjärta – Förlorare och Terra – Ingenting om dig. ÄLSKAR dessa låtar!

Nedan kan du lyssna på Skavets debutsingel. Artisten finns även att följa på Instagram och Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *