Boksorlet #9

På bild: Anders Hansen (Foto: Stefan Tell)

Boksorl nummer 9 innehåller fyra böcker. Den första boken, Introduktion till Lågaffektivt bemötande, är en kort beskrivning av metoden lågaffektivt bemötande och tankarna runt den, av Bo Hejlskov Elvén. Andra boken är Skärmhjärnan av Anders Hansen, där mobilens och de sociala mediernas påverkan på hjärnan förklaras. Tredje boken, En nästan sann historia av Mattias Edvardsson är en nervkittlande bok som känns som både en thriller och en relationsroman. Den fjärde boken är en barn- och ungdomsbok, Nyckeln till Hinsides. Det är den första delen i en spännande fantasytrilogi av Albin Alvtegen och Karin Alvtegen.

Introduktion till Lågaffektivt bemötande av Bo Hejlskov Elvén
Utgiven av Lågaffektiva Förlaget

Lågaffektivt bemötande är en metod för hantering av beteendeproblem. Boken är 85 sidor lång och ger en kort och lättläst introduktion till metoden, där även tankarna bakom  presenteras. Att alla människor ska behandlas med respekt oavsett ålder och funktionsnivå kan kännas självklart men inom vård, skola, omsorg och hemmen uppstår situationer som omgivningen har svårt att hantera. Då kan kunskap om lågaffektivt bemötande vara till hjälp. Ross W. Greene är en amerikansk klinisk barnpsykolog, neuropsykolog och författare. Han formulerade principen att ”människor som kan uppföra sig gör det”. Greenes princip är en av flera principer i synsättet som ligger till grund för lågaffektivt bemötande. En del i boken tar upp hanteringsmetoder, hur lågaffektivt bemötande hanterar problemskapande beteende. Boken kan med fördel läsas flera gånger eftersom det är många delar som leder till självrannsakan, reflektion och funderingar kring sitt eget sätt att hantera problemskapande beteende. Det är lätt att lågaffektivt bemötande bara diskuteras med utgångspunkt från skola och omsorg men metoden kan vara till stor hjälp i många situationer utanför dessa områden. I allas vardag finns det situationer där omgivningens sätt att vara kan uppfattas som problemskapande. Då finns det konkreta förslag att använda i lågaffektivt bemötande. Att läsa, reflektera och fundera med hjälp av boken ger idéer och konkreta tips i vardagen, inte bara för personal inom skola och omsorg.


Skärmhjärnan av Anders Hansen
Utgiven av Bonnier Fakta

Anders Hansen är legitimerad läkare, överläkare i psykiatri och civilekonom. Han är författare till den uppmärksammade boken Hjärnstark. 2019 fick han Årets hälsopris för sitt arbete för en bättre folkhälsa. Skärmhjärnan fortsätter att utforska hur vårt moderna liv påverkar hjärnan. Anders skriver om mobilen som vår nya drog. Dopaminet spelar en viktig roll i hjärnans belöningssystem vilket gör att det styr oss mot olika beteenden. Mobilen har lyckats hacka sig in i belöningssystemet på flera sätt. Hjärnan vill ha nyheter i form av nya miljöer och händelser och hjärnan älskar också det osäkra, att något kanske händer. Detta får belöningssystemet att bli triggat av sociala medier och hoppas på likes och hjärtan. Forskningen hänger inte med den digitala utvecklingen så vi vet inte säkert hur vår hjärna påverkas av all tid vi spenderar vid skärmar. Anders manar till försiktighet, om en sover sämre, blir mer orolig, är mindre koncentrerad och samtidigt lägger tre timmar om dagen på mobilen. Det är då värt att lägga undan den en stund, oavsett vad forskningen säger just nu. Anders kommer också tillbaka till hur viktigt det är med fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet gör att vi blir mer koncentrerade, tål stress bättre och vårt minne förstärks. Boken ger en hel del svar men Anders påpekar också att han ställer många frågor eftersom vår beteendeförändring sker så snabbt. Vi vet helt enkelt inte hur vår hjärna påverkas av all skärmtid. Forskning tar tid och de resultat som kommer nu gäller våra vanor för fyra-fem år sedan. Boken avslutas med goda råd i en digital tidsålder och en källförteckning för den som vill grotta ner sig djupare i forskning. En tänkvärd och lite skrämmande bok som manar till försiktighet och digital detox lite då och då.


En nästan sann historia av Mattias Edvardsson
Utgiven av Bokförlaget Forum

En nästan sann historia kom ut före succéböckerna En helt vanlig familj och Goda grannar. Den är lika läsvärd och spännande som de två följande böckerna. Huvudpersonen Zackarias studerade litterärt skapande vid Lunds Universitet 1996. Kursdeltagarna kände sig utvalda då endast ett fåtal sökande blev antagna på kursen. Zacharias och ytterligare tre kursare bildar en grupp i gruppen och känner sig särskilt utvalda då deras karismatiska och okonventionella lärare Li Karpe introducerar dem för en av Sveriges främsta författare, Leo Stark. Efter en tid försvinner Leo Stark spårlöst och en av studenterna i kretsen kring Zacharias blir dömd för mord. Tolv år efter studietiden i Lund får Zacharias sparken från sitt jobb i Stockholm och flickvännen gör slut. Han flyttar hem till sin mamma i Veberöd. Där bestämmer han sig för att skriva en bok om sina upplevelser om kursen han gick 1996, om vänskapen, rivaliteten, Li Karpe och Leo Stark. Arbetet med boken väcker gamla minnen till liv och river upp gamla sår. Läsaren får följa Zacharias i nutid och även läsa boken han skriver om året som student. Det är alltså en bok i en bok. Genom att få följa hur gamla vänskaper nystas upp samtidigt som händelserna 1996 kommer till liv i Zacharias bok, får läsaren en bild av hur allt gick till. Relationerna mellan de tre unga studenterna 1996 gör att karaktärerna blir levande och spännande att lära känna. Beskrivningarna av Lund som stad och studentlivet i mitten av 90-talet är väldigt trovärdiga och levande. Det kändes som en nostalgitripp i både stadsbeskrivningen och den ungdomliga nyfikenheten på livet, ännu mer om man som ung befann sig just i Lund vid den tiden. Spänningen i handlingen och relationsförvecklingarna gör att man sitter fastnaglad med boken från första sidan till sista raden. Och ett erkännande; ja, jag tittade om boken hade 373 sidor, eftersom det stod i handlingen att det är det perfekta sidantalet i en roman.


Nyckeln till Hinsides av Albin Alvtegen och Karin Alvtegen
Utgiven av Brombergs Bokförlag

Linus, 12 år, hans tvillingsyster Linnea och deras mamma ska spendera sommaren tillsammans. De har hyrt huset Trakeborg som har stått tomt sedan dess förra ägare, Vilhelm, försvann spårlöst. Berättelsen leder Linus till en annan värld, Hinsides, där endast en människa, Vilhelm, varit tidigare. Portalen mellan världarna har öppnats oavsiktligt och Linus hamnar i ett äventyr där tiden håller på att rinna ut för att rädda båda världarna. Boken är en fantasybok där mycket känns igen från klassiker som Narnia och Den stora spökräddningen men med en modernare förpackning. För barn/ungdomar som läser boken, är den en bra ingång till att utveckla sin läsning för att kunna läsa fantasyböcker inom vuxenlitteraturen. I boken finns det en portal mellan olika världar, mystiska och otäcka varelser, superkrafter och en hjälte, allt som önskas av en fantasybok. Den vanliga världen känns nutida i miljöerna med beskrivningar av syskonkärlek, utanförskap och en ensamstående mamma. Där finns också djupare funderingar kring Linus tvillingsyster Linnéa som sitter i rullstol och inte svarar på kontakt från omgivningen. Boken beskriver hur det är att vara syskon till Linnéa; oron, funderingarna, känslan att vilja beskydda och den starka syskonkärleken. Linnéa återfinns också som en parallellperson i Hinsides, där hon är hjältinnan Lionora. Boken är spännande och avslutas på ett sätt som gör att man verkligen vill fortsätta med den andra delen, Hinsides brinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *