Boksorlet #8

På bild: Frida Skybäck (Foto: Hans Jonsson)

Sommaren är över och nu återkommer lästips om böcker från olika genrer. I boksorl nummer 8 heter första boken I relation till lärande-kommunikationsstöd i undervisningen. Det är en pedagogisk bok om bildstöd och hur det kan användas i undervisning och kommunikation, av Ulrika Aspeflo och Ebba Almsenius. Andra boken, Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck, är en feelgood- och spänningsroman. Tredje boken, Där kräftorna sjunger av Delia Owens, har legat på New York Times bästsäljarlista i över ett år och det är en roman som går rakt in i hjärtat.

I relation till lärande-kommunikationsstöd i undervisningen av Ulrika Aspeflo och Ebba Almsenius
Utgiven av Aspeflo & Klamas AB Förlag

Boken borde läsas av alla som har någon beröring med undervisning eller kommunikation. Ulrika är logoped med 30 års erfarenhet av att arbeta inom området Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Ebba är logoped med kommunikativ tillgänglighet som fokus. Boken är lättläst, tydlig och har många konkreta tips på hur bildstöd kan användas i undervisning och kommunikation. Att planera utifrån ett elevcentrerat arbetssätt blir viktigare och viktigare inom all undervisning i alla skolformer, i alla åldrar. Om alla som undervisas ska ha möjlighet att utvecklas så mycket som möjligt behöver kommunikationen och språket nå fram. Bildstöd förtydligar och förstärker inlärningen för alla och med hjälp av bildstödsprogram blir det möjligt. Innehållet i boken behandlar relationsskapande bemötande, en fungerande lärmiljö, språka, läsa och skriva och stöd och dokumentation på olika nivåer. I hela boken används bildstöd för att förklara och visa hur författarna har tänkt. Det finns konkreta förslag på hur den som undervisar kan använda materialet. Boken riktar sig till skolpersonal inom olika skolformer, stadier och yrkesroller. Den kan ge värdefulla råd till alla som i sin vardag behöver förtydligande strategier för kommunikation och språk, även utanför skolvärlden.


Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck
Utgiven av LB Förlag

Patricia Sloane bor i Mill Creek, Virginia i USA. En dag kommer ett brev från Sverige som river upp gamla sår. Patricias syster Madeleine Grey flyttade till Ljusskär i Skåne på 80-talet, för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men försvann spårlöst. Patricia har under årens lopp fått acceptera att inte få svar på sina frågor angående försvinnandet. När brevet anländer bestämmer sig Patricia för att ännu en gång åka till Ljusskär för att söka sanningen. Boken är både en feelgood- och en spänningsroman. Hela miljön har allt en feelgoodroman bör ha, en mysig by vid havet, charmiga och udda karaktärer, hemligheter och relationsbekymmer. Det som gör att boken är en spänningsroman är den sektliknande Frihetskyrkan, ett mystiskt försvinnande och extra mörka och hemska hemligheter. Bokens handling pendlar mellan 1987 och nutid, vilket gör att läsaren får hela berättelsen till sig genom olika perspektiv. Slutet på berättelsen är oväntad och lämnar ett vemod kvar efter läsningen. Det finns många detaljer i boken som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Dels är det de olika karaktärerna som en verkligen tar till sig i det målande berättandet och dels är det kärleken till litteratur som behandlas på ett fantasirikt sätt i boken. Genom handlingen får läsaren mängder med boktips och idéer hur läsning kan leda till andra gemensamma aktiviteter med utgångspunkt från läsningen. Att både få en mysig feelgoodkänsla och en spännande handling är inte så vanligt och att den kryddas med kärlek till böcker gör att boken är helt oemotståndlig.


Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Utgiven av Bokförlaget Forum

Där kräftorna sjunger är Delia Owens skönlitterära debut. Boken har legat över ett år på New York Times bästsäljarlista och i våras kom den på svenska. Huvudkaraktären Kya är flickan som kallas Träskflickan där hon växer upp under 50-talet i North Carolina. Familjens fallfärdiga hus ligger i träskmarkerna där utstötta och fattiga människor bor. Kya blir lämnad som liten flicka av alla i sin familj, fem syskon, mamma och pappa. Hon får lära sig att överleva utan några vuxna förebilder. De vuxna som borde funnits där för att stötta, sviker. Kya undviker skolan, lär sig själv att navigera i träsket och att skaffa mat. Detta är en otroligt sorglig berättelse där rasism, utanförskap och vuxnas svek får konsekvenser i samhället och för Kyas vardag. Relationer och utanförskap är återkommande i boken. Relationer mellan människor, men även mellan människor och djur, beskrivs målande. Kya får uppleva oväntad vänskap under sin uppväxt men hon får även uppleva människors sämre sidor där fördomar gör att hon råkar ut för glåpord, misstänksamhet och förminskning. Läsaren får följa Kya från barnsben till att hon blir en vacker, stark och självständig kvinna. Boken pendlar mellan Kyas uppväxt och en mordhistoria som utspelar sig på 70-talet, där Kya blir misstänkt. Berättelsen berättas ur Kyas perspektiv där läsaren får hennes syn på omgivningen. Delia är zoolog, vilket gör att naturbeskrivningarna är så målande att läsaren kan föreställa sig både hur det ser ut och luktar i Kyas omgivningar. Det är lätt att se varför boken har fått så stor uppmärksamhet. Man vill läsa snabbt för att få reda på hur det går men samtidigt läsa sakta så den inte tar slut. Boken lever kvar länge i tankarna, efter att den är utläst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *