Krönika: Blir 2020 discomusikens år?

En Instagram story postad av en av mina vänner får mig att fundera över discomusikens comeback. Ingen blir gladare än jag om 2020 skulle visa sig bli ett disco-år, och bevisen hopar sig sannerligen.

Därmed inte sagt att vågen kommer från ingenstans. För några dagar sedan firade Lizzo ettårsjubileum för sitt bejublade album Cuz I Love You. Artisten har gjort sig känd för att leverera låtar som sätter sig på huvudet, och det finns väl knappast någon som undgått hiten Juice, som tydligt andas disco.

Ett mer aktuellt exempel är Dua Lipas hyllade debutalbum Future Nostalgia som i min mening vänder upp och ner på betydelsen av mainstream pop. Välskrivna stråkslingor och funkiga gitarrkomp blandas med glittriga synthar och elektroniska trummor. Kanske har vi äntligen hittat den perfekta blandningen av analogt och digitalt. Don’t Start Now är en modern klassiker som jag personligen tror kommer hålla länge, trots att vi idag lever i ett samhälle där musik ofta konsumeras och slängs iväg fortare än du hinner blinka.

Att sound som påminner om Donna Summer, Earth, Wind & Fire och Gloria Gaynor får en boost är fantastiskt. Vad sägs om TikTok-hiten Say So som gjort Doja Cat omåttligt populär? Eller Ava Max, en av mina personliga favoriter, som sopar golvet med sin senaste singel Kings & Queens? Låten har ett gitarrsolo som får mig att vilja plocka fram luftgitarren alla dagar i veckan. En sista låt som måste nämnas är I’m Coming, Tove Los engelska version av Veronica Maggios dunderhit, som spelats flitigt av alla i min närhet på sistone.

Vad tycker du? Kan 2020 bli året då unga musikälskare pantsätter sina becknarväskor till förmån för glitter?

Foto: Hugo Comte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *