Helena Nordin satsar på det nya livestream-konceptet Fredagslive

När Corona-pandemin gjorde att fler och fler spelningar ställdes in valde musikern Helena Nordin att starta det nya konceptet Fredagslive. På projektets Facebook-sida streamas det nu en konsert nästan varje fredag. Genrerna varierar och visionen är att seriösa musikutövare som är i början av sina karriärer ska få en chans att spela live nu när spelningarna är få. På kort tid har ett stort antal musikälskare flockats på den sociala plattformen och uppmuntrar musiker genom kommentarer och bidrag via Swish eller PayPal.

Musikerna som spelar på Fredagslives plattform anvarar själva för sin marknadsföring och erbjuds därför kontroll kring hur de vill promota sin konsert. Genom att streama flera konserter från samma sida menar Helena att det finns chans att nå ut till en bredare publik.

– Jag tycker inte om den här grejen att det ska vara så svårt att få spelningar. Jag ville skapa ett koncept där alla är välkomna. Det ska inte vara så svårt och det ska vara öppet, berättar Helena.

Helena är själv musiker och studerar jazz på Musikhögskolan i Piteå. I vinter kommer hennes första singel. Hon arbetar även på ett album som är planerat att släppas kommande vår. Det var när ett stort antal av hennes egna spelningar blev inställda som hon bestämde sig för att starta ett livestream-initiativ.

– Jag var orolig över de intäkter jag egentligen skulle fått från sommarens spelningar och tänkte att jag måste försäkra min inkomst på något sätt. Då testade vi Fredagslive med en liten grupp musiker och bekantade oss med konceptet. Men sen tänkte jag att det vore väldigt kul om folk från olika genrer möts, att det görs på olika sätt och spelas in på olika ställen, säger Helena.

Akterna som spelar på Fredagslive sänder sina konserter live från egna lokaler, vilket gör det möjligt för musiker över hela Sverige att delta. Det är tydligt att människor över hela världen saknar livemusiken, något som Helena också håller med om. Därför blir koncept som Fredagslive ännu viktigare.

– Jag tror att det kulturella utbytet är superviktigt. Folk går på café, restaurang eller hittar på saker ute men det fattas något och det är just musiken. Det känns som att världen har tystnat när det gäller det, så jag tror det är viktigare än vad vi tror, menar hon.

Fredagslive sänds i stort sett varje fredag klockan 17.00. Imorgon, den 3 juli spelar Loke och Linnéa. Andra klara programpunkter är konceptet Ted möter Monika den 10 juli, där tittarna får njuta av låtar från de folkkära artisterna Ted Gärdestad och Monika Zetterlund. Den 31 juli spelar Lovana och den 7 augusti Analog Pocket Trio. Konserterna sänds här.

Helena uppmuntrar musiker som är intresserade av att spela på Fredagslive att kontakta henne via mail på helenanordinvocals@gmail.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *