Boksorlet #3

På bild: Sara Stridsberg (Foto: Irmelie Krekin)

På sommaren blir läsandet annorlunda och det blir till största delen skönlitterära böcker. Den första boken i det tredje Boksorlet, Goda grannar av Mattias Edvardsson, är en spänningsroman. Det är en bok med många bottnar där familjelivets snårskog blandas med stora frågor inom skoldebatten och samtidigt är en rysning längs ryggraden. Den andra boken, Kärlekens Antarktis, är en mordberättelse av Sara Stridsberg som inte är som mord på film eller som mord brukar gestaltas i deckare. Saras kontraster i en nattsvart bok lämnar ingen oberörd. Den tredje boken, Eldslandet, är en nervkittlande thriller i olika miljöer av Pascal Engman. Hans berättande har högt tempo och spänningen håller i sig genom hela boken.

Goda grannar av Mattias Edvardsson
Utgiven av Bokförlaget Forum

Goda grannar av Mattias Edvardsson är en mångbottnad spänningsroman som ger rysningar längs ryggraden. Bianca, Micke och deras två barn lämnar Stockholm för att flytta till skånska Köpinge. De bosätter sig på Bråkmakargatan där husen bildar en gemensam gård. Grannarna lever olika liv men de flätas samman genom boendet. Boken kretsar kring en händelse som inträffade fredagen den 13 oktober 2017. Bianca blir påkörd av grannen Jacqueline och hamnar på akuten i Lund. Boken berättas ur några av huvudpersonernas perspektiv och växlar mellan före och efter olyckan. Boken har många bottnar som gör boken aktuell på många sätt. Familjelivet och dess snårskog under småbarnsåren är en röd tråd genom boken. Det märks också att författaren har en bakgrund som lärare då många av skolans debattämnen blir en väsentlig del av boken. I handlingen vävs allt ifrån lågaffektivt bemötande, hur barn utsätter andra barn i skolan och lärarnas arbetssituation in. En extra krydda är att bo i samma region som boken utspelar sig. Det är inte bara ortsnamn som känns igen utan även småortens vardag. Det kombinerat med att själv vara lärare gör att en får lite extra kalla kårar under läsningen. Språket flyger fram och det blir en bladvändarupplevelse med många tankar under läsningen. En liten extra iakttagelse är att Mattias använder frasen ”mina tår krullar sig” i boken, vilket gör mig barnsligt glad, trodde jag var tämligen ensam om att använda det uttrycket.


Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
Utgiven av Albert Bonniers Förlag

Sara är en prisbelönt författare och dramatiker som var medlem av Svenska Akademien mellan 2016 och 2018. Sara vänder på den gängse bilden i en bok där ett mord beskrivs. Här finns mördaren endast med i utkanten av berättelsen och den mördade kvinnans röst berättar hur det såg ut före, under och efter mordet. Saras böcker har ofta ett starkt kvinnoöde i centrum. Den här gången är det en prostituerad kvinna med drogproblem som blir lemlästad i en mörk handling med ett ljust skimmer och med ett språk som är drömlikt. Boken känns tung i sin litterära framtoning och storheten finns i motsatserna, mörker, ljus, skönhet, grymhet, kärlek och skräck. Läsaren får möta berättarjaget Kristina som berättar från dödsriket. Hon reflekterar över hur hennes liv har gestaltat sig och hon betraktar de hon lämnar efter sig. I berättelsen finns hennes föräldrar Raksha och Ivan, hennes bror Eskil, maken Shane och barnen Valle och Solveig. Karaktärerna är invävda i den hemska berättelsen med värme och kärlek i ett liv som var trasigt och utsatt. Kristina blir styckmördad och att kunna väva en vacker och drömsk berättelse ur detta hemskaste hemska gör på något sätt att det inte känns lika utlämnande för mordoffret som andra mordhistorier kan göra. Boken lämnar ingen oberörd och den väcker många förvirrade tankar i en själv när heroinmissbruket romantiseras och viljan att dö ung känns som en rimlig slutsats.


Eldslandet av Pascal Engman
Utgiven av Piratförlaget

Eldslandet är första romanen med polisinspektör Vanessa Frank i huvudrollen. Boken börjar med ett rån i en exklusiv klockbutik i Stockholm. Rånbytet är butikens kundlista och en tid senare kidnappas framgångsrika finansmän. Jakten på förövarna leder huvudpersonerna rakt in i gängkrig i Stockholm och vidare till Chile och nazistkolonierna där. De parallella handlingarna och det snabba tempot i berättandet gör att 500 sidor flyger fram. Pascal har berättat i intervjuer att hans skrivande är inspirerat av tv-serier där cliffhangers och korta avsnitt är en del av dramaturgin och det märks tydligt. Två av huvudkaraktärerna i boken, Vanessa och Nicolas, har både ont och gott, svart och vitt i sig, vilket gör dem mer trovärdiga som personer. Boken behandlar aktuella ämnen som kvinnovåld, gängkrig, försvunna flyktingbarn och organstölder. Chile har ett brokigt förflutet och Colonia Rheins är skapad för boken med verkliga Colonia Dignidad som förebild. Under Pinochets militärkupp 1973 användes Colonia Dignidad för att utföra mord och tortyr. Carlos Schillinger är en tredje huvudkaraktär som är chef för Colonia Rheins där det har växt fram en nazistisk sekt grundad av tyska SS-soldater som flytt Europa efter Andra världskriget. Pascals pappa flydde Pinochets militärkupp och familjen har, under Pascals uppväxt, besökt släkten som bor kvar i Chile. Pascal rör sig mellan Sverige och Chile med hjälp av fantastiska miljöbeskrivningar. Det kommer att bli spännande att följa Vanessa Frank i kommande böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *