The Story of Fire Saga är Eurovision Song Contest-filmen vi inte visste att vi behövde, men som är svår att inte älska

För den som är besviken över att det inte blev något Eurovision Song Contest i år är kuren här. Igår släppte Netflix den nya filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, och den är mer än sevärd.

Berättelsen, som baserats på det glittriga spektaklet, är skriven av Andrew Steele och Will Ferrell, som för tjugo år sedan blev introducerad för programmet av sin svenska fru. Ferrell spelar dessutom en av huvudrollerna i filmen, Lars Erickssong. Han är dock inte den enda kändisen som dyker upp på skärmen. I den kvinnliga huvudrollen som Sigrit Ericksdottir hittar vi Rachel McAdams, som i sin tur mimar till Molly Sandéns röst. Även Mikael Persbrandt, Demi Lovato, Pierce Brosnan, Dan Stevens och ESC-legenden Graham Norton har roller i filmen.

I början av filmen blir vi introducerade för unga, isländska Lars Erickssong och Sigrit Ericksdottir som framför tv:n år 1974 blir förälskade i ABBAs vinnande Eurovision Song Contest-bidrag Waterloo och svär på att någon gång i framtiden vinna tävlingen. När det flera år senare saknas ett bidrag till den isländska motsvarigheten till Melodifestivalen, blir deras demo slumpmässigt utvald av landets ansvariga kommitté. En serie oväntade och surrealistiska händelser leder till att Lars och Sigrits band, Fire Saga, får åka till Edinburgh och representera Island i finalen.

Filmen slår uppriktigt sagt huvudet på spiken. Det är underförstått att det krävs äkta ESC-fantaster för att skapa en film av det här slaget, och de inblandade lyckas fenomenalt. Att filmen är fylld av humor och bjuder på många skratt var väntat, men det är inte torftigt gjort. Låtarna har stundvis parodi-liknande element, framförallt i låttexterna, men är otroligt välskrivna och framförallt perfekt komponerade för filmens syfte.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga gör inte musikevenemanget till åtlöje, utan känns snarare som en hyllning som görs med glimten i ögat. Kolla in trailern nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *