Boksorlet #1

På bild: Lotta Borg Skoglund (Foto: Eva Lindblad)

I inslaget Boksorlet presenteras ett par läsvärda böcker i kortfattad form. Det första Boksorlet skrivs av Camilla Hansson som arbetar som speciallärare och ägnar det mesta av sin lediga tid åt att läsa böcker. Hon läser ofta tre böcker samtidigt varav en är arbetsrelaterad, en är av skönlitterär karaktär och den sista ofta en biografi eller memoar. Det tipsas om en bok som lyfter ADHD i relation till flickor och kvinnor, en om Marco Polos liv och resor samt en roman om en kvinna som skickas till koncentrationsläger som 16-åring.


ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna av Lotta Borg Skoglund
Utgiven av Natur & Kultur

ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna är en bok som dels förklarar ADHD generellt men också visar hur ADHD skiljer sig för flickor och kvinnor. Det finns inte mycket skrivet om just flickor och kvinnor med ADHD och det finns tyvärr inte heller så mycket forskning om det. Boken förklarar bland annat vad de kvinnliga könshormonerna gör för skillnad, att samsjuklighet är mer regel än undantag för flickor/kvinnor med ADHD och inte minst förväntningarna på hur flickor/kvinnor ska vara. Flickor diagnostiseras också senare än pojkar, snittåldern är 30 år. Boken varvar berättelser från flickor och kvinnor som beskriver hur det är att leva med ADHD, med forskning och fakta. Detta gör att boken är lättläst och blir tillgänglig för alla som är intresserade av att lära sig mer om ADHD hos flickor och kvinnor.Marco Polo från Venedig till Xanadu av Laurence Bergreen
Utgiven av Leopard Förlag

I boken görs en gedigen genomgång av Marco Polos liv och framförallt hans resor. Marcos egen biografi Marco Polos resor skrevs ner av Rustichello av Pisa när de satt i fångenskap i Genua tillsammans. Marco Polos resor jämförs med andra historiska källor i boken. Marcos beskrivningar är en avbildning av försvunna världar där han möter olika religioner, seder och traditioner som är underhållande, upplysande och ibland förskräckande. Skillnaderna mellan öst och väst blir ett genomgående tema som känns aktuellt även idag. Det är en tjock bok med mycket text, men att få drömma sig bort till storkhanens sommarhov, Xanadu, där en sevärdhet var Kublai Khans enorma hjordar av albinohästar, enligt Marco Polo, är ett sant nöje.Cilkas resa av Morris Heather
Utgiven av Bokförlaget Nona

Boken Cilkas resa är enligt författaren en roman men känns samtidigt som en biografi och en historiegestaltning. Cilkas resa är en fristående fortsättning på Tatueraren i Auschwitz. När Cilka var 16 år, 1942, skickades hon till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Efter befrielsen stämplas Cilka som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett fångläger i Sibirien. Boken växlar i handlingen, mellan tiden före koncentrationslägret, Auschwitz-Birkenauperioden och Vorkuta i Sibirien, ur Cilkas perspektiv. Det handlar om hur omgivningen dömer en människa för att hon försöker överleva under omständigheter hon inte har valt själv. Allt Cilka önskar är att vara osynlig i lägren, men hennes personlighet och intellegens lyser igenom och hon blir uppmärksammad, vilket gör att hon ofrivilligt hamnar i situationer som kan ge fördelar men av omgivningen ses med förakt. En lättläst bok om en tid som inte får falla i glömska och om en stark flicka som lyckas överleva ett helvete för att hamna i nästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *