EP-aktuella Two Year Vacation: ”Ett väloljat teamwork där alla sätter sitt avtryck på resultatet.”

Foto: Sebastian Kok Van Toorop

Göteborgsbandet Two Year Vacation har precis släppt den fyrspåriga, färgglada EP:n Bedroom Rock. Popkvintetten har ett sound som kan beskrivas som radiovänlig indiepop, och i den nya samlingen låtar blandas discogitarrer och somrig The Kooks-feeling med sångaren Anton Tuvessons unika klang.

Musiken har beskrivits som sprungen ur kontraster, där influenser som Arctic Monkeys, Two Door Cinema Club och ABBA vävts samman på ett finurligt sätt. Efter två EP-släpp kom debutalbumet Slacker Island förra året och nu följer bandet upp med en tredje EP.

Utöver Anton Tuvesson består bandet av Johan Magnusson på gitarr, Max Hessman på keyboard, György Barocsai på bas och David Furbacken på trummor. Two Year Vacation har redan uppmärksammats av bland annat P3 och flertalet musikälskare världen över. Popsorl har passat på att byta några ord med Max Hessman i samband med EP-släppet.

Hej och stort grattis till ert släpp! Hur känns det?

– Tack så mycket! Det känns bra, vi har ju jobbat på det här en stor del av hösten och hela våren så känns sjukt kul att det äntligen är ute. Den enda nageln i ögat är att vi inte får spela live med det än på en stund, vi saknar publiken oerhört!

Det förstår jag verkligen! Hur har den kreativa processen sett ut för Bedroom Rock?

– Den har varit väldigt öppen och fin, alla har tagit med sig sina låtidéer till repen, sen har vi gjort klart dem och arrangerat dem ihop. Anton har skrivit 99% av texterna men vi andra har väl petat in något ord här och där när vi kom på något bra. När vi väl var i studion var det vår basist och producent György som ledde vägen, han har även gjort mixarna. Det är liksom ett väloljat teamwork där alla sätter sitt avtryck på resultatet.

Hur och var hittar ni inspiration till er musik?

– Det är som att fråga vad klockan är, när man väl svarar så är det en ny tid, våra referenser skiftar ständigt men en del hänger med oss för alltid. För just den här perioden så var eran 1988-2001 i fokus för oss, det var ju en oskuldsfull tid där musiken gick från mestadels analog till digital och man hittar allt från The Beta Band till Big Beat-gardet, Beastie Boys och annat kul.

Hur träffades ni?

– Vi träffades lite sporadiskt, men den gemensamma nämnaren var vår bassist György Barocsai som är musikproducent i Svenska Grammofonstudion. Han hade spelat in alla våra separata band och plockade russinen ur kakorna så att säga… Eller så plockade han bara dem som var roligast att dricka bärs med!

Kan du berätta lite om bakgrunden till ert bandnamn och vad det betyder för er?

– Vårt bandnamn är snott från en Jules Verne-roman som på svenska heter Två Års Ferier. Det är mer eller mindre Flugornas Herre på franska. Vi är varken så bra på att döda barn eller ta semester men vi alla tycker nog idén på två års semester låter ganska fint! För oss är det ju ett namn liksom ens eget, man reflekterar inte så mycket över det längre, vi bara är Two Year Vacation.

Jag förstår det som att ni släppte er första singel 2014. Vad tror du det är som gjort att ni hållit ihop så länge?

– Ja det stämmer! I början byttes lite medlemmar ut men bandets form satte sig 2016 och vi har ju sjukt kul ihop. Jag tror det som får oss att spendera så många timmar ihop är ett gemensamt jävlaranamma att ta oss framåt och en omåttlig törst efter att få uppleva någonting unikt. Man kan kolla Netflix och sitta på kontor när man är död. Vi är ju en liten familj som bor i en buss på autobahn, vi har blivit en viktig del av varandras liv.

Ni har ju släppt en musikvideo till låten Never Been To Paris som är fantastisk. Nu vet jag inte om det stämmer att ni inte varit i Paris, men om vi pratar resmål, när det är okej att resa igen, var vill ni åka och spela?

– Överallt. Men vi har alltid drömt om att spela i Alingsås.

Underbart! Vad händer härnäst för er?

– Vi har fortfarande en spelning i Sverige som inte blivit inställd eller flyttad men i övrigt så har vi fortfarande mer färdig musik att ladda kanonen med, sen ska vi in i studion i sommar igen. Alla turnéerna vi hade i år har blivit flyttade till 2021 så vi ser fram emot en hektisk start på 20-talet.

Slutligen, kan du tipsa Popsorls läsare om 3 låtar som ingen får missa?

Rock Your Baby av George McCrae, Text-tv med Järpvik och LA Priests Beginning – Edit.

Nedan kan du kolla in den härliga musikvideon för Never Been To Paris och Two Year Vacations nya EP Bedroom Rock. Bandet finns även att följa på Instagram och Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *