Diamond Is Forevers nya singel ”Eternity” på repeat

Diamond Is Forever bildades år 2019 då bandmedlemmarna Albert Sten, Emil Aspegren och Albert Lorenz förenades i kärleken för 80-talets alternativa rock och milennieskiftets indierock. På senare tid har trion hämtat en stor portion inspiration från postpunk-scenen. Idag släpps bandets tredje singel Eternity, vars sound för tankarna till giganter som Joy Division och Depeche Mode.

Det Göteborgsbaserade bandet skapar skickligt ett drömlikt ljudlandskap med retroelement i form av trummaskiner, beroendeframkallande basslingor och tilltalande gitarr- och synthmelodier. De menar själva att det nya släppet handlar om att sakta glida ifrån någon tills personen bara känns som ett evigt, urblekt minne.

Eternity är en låt som gärna får gå på repeat om och om igen utan att en tröttnar. Efter första lyssningen och ett omedelbart behov av att få veta mer om det spännande bandet fick Popsorl möjlighet att ställa ett par frågor om bland annat låtskrivarprocessen, det intressanta bandnamnet och Göteborgs musikscen.

Hej och grattis till ert nya släpp! Hur känns det? 

Tack! Det känns mycket bra. Efter att vi släppt tidigare singlarna Connection och In Frequency under våren så känns Eternity som helt rätt låt att släppa med lite i bagaget och mycket engagemang för att nå ut till fler. Det blir ju också den sista singeln av den serie av singlar vi släppt under våren vilket känns väldigt roligt. Det blir som avslutet av introduktionen till Diamond Is Forever. 

Spännande! Kan ni inte berätta lite om hur processen från idé till färdig låt vanligtvis ser ut?

Det har varierat lite i perioder då vi ibland jobbar på demos från varsitt håll och ibland skriver från grunden i replokalen. Så de flesta låtar börjar med att någon har en idé som vi sedan tillsammans jobbar vidare på. Det kan vara allt från ett enkelt trumkomp till en nästintill klar låt, det varierar väldigt mycket.

Just för Eternity så började allt med en demo från Albert S där text och musik fick sin start. Sedan jobbade vi vidare på den tillsammans i replokalen och till sist i studion. Det går igen för alla låtar, det händer ofta saker med låtarna ända fram till mastringen. Låten som är en mörk poplåt handlar om att långsamt driva ifrån någon tills personen bara är ett minne blott men som för evigt etsat sig fast. Den handlar också om konceptet av evighet. Samma riff, samma trummor hela tiden återkommande i ett slags bitterljuv lycka eller vemod. Låten är en av våra tidigare låtar och har hjälpt till mycket med att forma vad som har kommit till att bli Diamond Is Forever. Både låtens mening och uppbyggnad har känts väldigt rätt från starten och en anledning till att Eternity hängt med ett tag är för att den symboliserar en grund i vår ljudbild. Som vi nämnde tidigare händer det alltid otroligt mycket när vi väl börjar bearbeta demos eller idéer i replokalen. Eternity slängdes runt några gånger och fick nytt liv för att sedan slutföras under produktionen i studion. 

Intressant att få en inblick i er arbetsprocess! Vad gjorde ni innan ni träffades och startade bandet?

Emil och Albert S har gjort musik i flera år lite fram och tillbaka. Men tiden innan bandet studerade Emil på Musikhögskolan i Piteå och Albert S studerade fotografi i Stockholm och senare på Valand i Göteborg. Albert L är en Barcelonare som kom till Sverige för fem år sedan för att samarbeta med Ebbot Lundberg och har sedan dess jobbat på Svenska Grammofonstudion. 

Hur kom ni på namnet Diamond Is Forever och vad betyder det för er? 

Det var en nära vän till oss som själv hade ett papper med förslag på bandnamn. Själv så velade vi otroligt länge och till slut ville vi bara hitta något som vi kunde börja bygga på. Diamond Is Forever kommer från den legendariska reklamkampanjen under 1930-talet i USA som hette A diamond is forever och gick ut på att få folk att börja investera sina pengar i diamanter som under depressionen hade nått ett historiskt lågt värde. Sloganen blev en koppling mellan diamantens och kärlekens eviga existens. Det finns något bisarrt i detta som vi tyckte kopplade an till musiken väldigt bra. En grej var ju att medvetet göra det grammatiskt fel, så att Diamond nästan kan tolkas som en person. Sen så gör det ju också att namnet sticker ut och blir lite udda, vilket kändes som en bra grej. Till sist har vi givetvis Bond-låten också vilket är lite kul. Så det finns lite olika infallsvinklar i namnet! 

Ni är ju baserade i Göteborg. Vad tycker ni om stadens musikscen?

Vi tycker mycket om Göteborgs musikscen! Det finns en energi och en mentalitet som innehåller väldigt mycket kärlek till alternativ musik och framförallt livemusik. Detta har varit väldigt viktigt för oss då vi länge velat etablera oss mer som ett liveband. Generellt känns det som folk här uppskattar att ta del av sin stads musikscen också. Samtidigt då vi inte är uppvuxna i Göteborg märker vi också hur många band här ifrån identifierar sig mycket med den musikhistoria som finns från Göteborg. Vi är väl glada över att på något sätt få vara med i scenen men samtidigt inte behöva bära på det arvet. Vi känner en viss frihet i att inte vara bundna till en viss tid eller plats på det sättet. Samtidigt är det ju väldigt häftigt att få ta del av den otroliga musikhistoria som Göteborg har, det är ju självklart något som inspirerar oss väldigt mycket. 

Vad händer härnäst för er?

Sommaren bjuder på dels lite välbehövd ledighet men också en del sidoprojekt. Emil och Albert L jobbar på i Grammofonstudion med att producera olika band och artister. Albert S kommer på sitt håll släppa ett eget sidoprojekt vid namn Oas Musik. Diamond Is Forever är dock i full rullning och vi planerar att i slutet av sommaren spela in vår första EP och förhoppningsvis dela med oss av nytt material redan i höst. 

Det ser vi verkligen fram emot! Slutligen, kan ni tipsa Popsorls läsare om 3 låtar som inte får missas? 

Eftersom vi är tre i bandet passar det perfekt att vi delar lite musik från varsitt håll. Albert S tipsar om Curses – Forever. Det är New York/Berlin-baserad mörk post-punk/synth. Emil väljer The Vacant Lots – Fracture som är fantastisk post-punk från New York! Albert L tipsar om Roger Eno & Brian Eno – Verdigris. Det är spännande att de gjort en skiva tillsammans, perfekt ambient-musik att gå vilse i. 

Du lyssnar på Diamond Is Forevers nya låt Eternity nedan. Det går även att klicka sig in på Facebook och Instagram för att följa bandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *