Boksorlet #2

På bild: Niklas Natt och Dag (Foto: Thron Ullberg)

Sommarvärme och sträckläsning går hand i hand. I det andra Boksorlet rekommenderas tre böcker som blir perfekt sällskap på stranden, i hängmattan eller varför inte med en ficklampa under täcket fram på småtimmarna. Predrag Petrović lär oss mer om modern hjärnforskning med tydliga förklaringar och skisser. Johan Persson och Martin Schibbyes berättelse 438 dagar är en omskakande skildring av hur livet som journalist kan sluta med fängelse i Etiopien. Slutligen lyfts boken 1974 av Niklas Natt och Dag, den andra boken i Bellman noir-trilogin.

Känslostormar – Emotionell instabilitet och hjärnan av Predrag Petrović
Utgiven av Natur och Kultur

Här presenteras modern hjärnforskning och hur den kan hjälpa oss att förstå extrema känslolägen. Boken inleds med att förklara vad emotionell instabilitet är och fortsätter med att diskutera våra ursprungliga grundkänslor. Boken tar upp hur signaler från omvärlden och inifrån oss själva processas i hjärnan och hur beteenden automatiseras. Här beskrivs Stroop-testet och Stopptestet och hur hjärnan tar sig an dem. Forskning visar att mycket talar för att emotionell instabilitet och ADHD är relaterade till varandra vilket kan hjälpa forskningen framåt inom båda områden. Emotionell instabilitet drabbar cirka två procent av befolkningen i ung ålder och personer som drabbas anses ofta vara besvärliga och överdramatiserande. Petrović visar att biologi och beteende hör samman genom att förklara hjärnans vindlingar.

Människor är olika bra på att reglera uppmärksamhet och känslor och för de allra flesta är detta något som ses som vår personlighet. För några ställer det till stora problem i vardagen. Boken riktar sig till studerande, verksamma inom psykiatri och vård, samt för alla som intresserar sig för känsloreglering och hjärnan. Tydliga förklaringar och skisser gör att läsaren lätt kan följa textens innehåll. Boken tar upp trenden att grundforska på friska personers psykologi och hjärnprocesser och Petrović utmanar psykiatrins diagnossystem på ett sätt som ökar kunskapen och därmed förståelsen hos läsaren.


438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye
Utgiven av magasinet Filter

438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye benämns som reportagebok. 2011 greps fotografen Johan Persson och journalisten Martin Schibbye i Etiopien. De planerade att titta närmare på Ogaden, den region i Etiopien som oljebolagen exploaterar och som började bli intressant ur svensk synvinkel genom Lundin Oil. ONFL, rebellrörelsen som strider mot regimen och oljebolagen, hjälpte Persson och Schibbye med resvägen från Somalia mot Ogadenregionen. Det var en inresa utan visum och genom en farofylld öken med utmaningar i form av sand, törst och att vara jagad. De blev gripna, skjutna och skenavrättade och det som de trodde skulle skydda dem, att vara svenska journalister, visade sig vara verkningslöst.

De häktades i Addis Abeba där förhören fokuserade på att de kommit in i landet illegalt och att de har haft samröre med terroriststämplade ONFL. Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander, trodde att de skulle vara frisläppta inom kort med hjälp av tyst diplomati och kommunikation mellan länderna. Han hade fel. Persson och Schibby blev fängslade i det ökända Kalityfängelset där de var tvungna att hitta en vardag i misären. De dömdes till 11 års fängelse för terrorism. Boken är ständigt aktuell då många journalister, fotografer och politiker fortfarande sitter fängslade, inte bara i Etiopien. Persson och Schibbye berättar växelvis och deras olika personligheter kommer fram i berättandet. Boken är lättläst och det är tidvis lätt att hålla andan innan en kan andas ut vid frisläppandet 2012.


1794 av Niklas Natt och Dag
Utgiven av bokförlaget Forum

1794 är andra boken i Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi, där 1793 är den första. Linnea Charlotta Collings våldsamma död på sin bröllopsnatt är händelsen som knyter samman boken. Både gamla och nya karaktärer vävs in i berättelsen. Erik Tre Rosors händelserika liv, trots sin ringa ålder, upptar första delen av boken. Den trasige och vanställde palten Jean Michael Cardell, som återses från 1793, har ett rättspatos som inte stämmer överens med tidens leverne och han blir återigen den som söker sanningen. Även Anna Stina Knapp återkommer från första boken. Det är ett starkt kvinnoöde som tecknas med målande beskrivningar. Att vara kvinna 1794 innebar utmaningar som beskrivs med alla fasansfulla detaljer där Anna Stina är en stark kvinna som stretar emot tidens kvinnosyn.

Boken handlar om ont och gott och vad mänskligheten är kapabel att göra när samhället är i sönderfall. Berättelsen väver samman historiska personer och verkliga plaster med intressanta, uppdiktade karaktärer som levandegör handlingen. 1794 är året då stormaktsambitionerna har gått i kras, Gustav III har mördats och Sverige är ett rike i fattigdom och med ett styre som förbjuder till och med kaffe och färgglada klädnader. Läsaren får också en påminnelse om Sveriges mörka tid som slavhandlare på Saint-Barthélemy, den västindiska ö som blev en svensk koloni 1784. Språket i boken utgör en konst i sig och utöver den spännande handlingen lär en sig om Sveriges mörkare historia och hur människor i alla samhällsklasser levde år 1794. Ser fram emot att läsa sista delen i trilogin, 1795, som kommer ut hösten 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *