Podcasten som för oss närmre konsten

I december 2019 delade Estelle Renaud med sig av det första avsnittet av podcasten Telling Art. Häromveckan släpptes det femte avsnittet, som också markerade starten av den andra säsongen. Genom spännande samtal med konstnärer som alla befinner sig i olika stadier i sina karriärer, vill Estelle visa upp en annorlunda sida av den samtida konstens värld.

Estelle flyttade till London från Schweiz för att studera musik, men förälskade sig snabbt i konstvärlden och tog 2018 en masterexamen i Contemporary Art Theory på ansedda Goldsmiths College. Idag arbetar hon på ett galleri för samtida konst och har hunnit släppa Anecdotisme Londonien, en kollektion av anekdoter på franska som alla utgår från olika platser i London.

Passionen för anekdoter genomsyrar Telling Art, där lyssnaren får ta del av konstnärers personliga berättelser. Avsnitten är drygt 8-12 minuter långa, vilket gör dem perfekta för tåg- eller bussturen till jobb eller skola. Det som gör podcasten så speciell är att fokuset ligger på konstnärernas vardag, det vill säga deras rutiner, var de föredrar att arbeta eller hur det är att verka som konstnär i London. Personlighet adderas genom att intervjupersonerna själva får välja var avsnittet ska spelas in. I bakgrunden hörs ofta charmigt sorl som ger liv och kontext till konversationerna. Det vackraste med Telling Art är att det är en podcast för alla, inte bara för inbitna konstfantaster.

– Tanken är att föra oss närmre samtida konst, närmre för människor som kanske inte alltid ser den bakomliggande processen. Jag tror att du kan känna dig närmre arbetet om du hör konstnären prata om det, och kanske förstå att det finns en vardag bakom det hela, med tvivel och frågor, berättar Estelle.

I det senaste avsnittet möter Estelle performance- och filmkonstnären Frieda Ford vid Portobello Beach, nära Edinburgh.

Alla avsnitt finns att hitta på Spotify och Apple podcasts. Telling Art finns även på Instagram, där en enkelt håller sig uppdaterad kring podcasten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *