Amberglow debuterar: ”Eftersom det är så många personliga känslor som kommer fram så är det på ett sätt lite läskigt att de nu ska göras offentliga.”

Amberglow, som har sin bas i Malmö, består av Bastian Wernefort, Simon Roth Kalla, Marcel Bascour och Sarry Roth Kalla. I veckan debuterade kvartetten med den emotionella och energiska singeln ”Porcelain”, som presenterades tillsammans med en fängslande musikvideo. Låten handlar om att se bortom sig själv och sitt välmående för att istället ta hand om människorna i sin omgivning, vilket kan leda till att man själv tar skada. Det djupare budskapet kombineras med en post-hardcore-doftande produktion med instrument- och melodislingor som fastnar. Popsorl har tagit tempen på det nya bandet, som bland annat berättar mer om musikvideon, om det vackra bandnamnet och vad vi kan vänta oss från kommande släpp.

Hej! Hur mår ni idag? 

– Hejsan! Vi är både exalterade och smått nervösa inför allt men samtidigt mycket stolta och förväntansfulla. Så med andra ord så är vi på en mycket bra plats just nu.

Härligt! Ni debuterade med “Porcelain” i veckan. Vad betyder låten för er? 

– ”Porcelain” är det som gjorde oss till ett band från första början och satte grunden för allt som kom därefter, så den betyder ju självklart mycket för oss. När vi skrev den var vi dock inte ett fullsatt band – Marcel, vår bassist var inte med ännu. Vi har alla lite olika personliga ingångar men gemensamt känner vi alla igen oss och resonerar med låtens budskap och känslan som förmedlas i den.

Om ni snabbt skulle pitcha “Porcelain” här och nu, vem tror ni skulle gilla låten och varför?

– Låten har både energiska bitar och lugna partier och texten är ganska öppen och ärlig, trots att låten faller in inom en lite smalare genre så är vi övertygade om att många kan relatera till känslorna bakom låten och uppskatta den. Vi har nog inte tänkt så mycket på vem vi skriver för utan mer på vad vi förmedlar. 

Ni släpper även en musikvideo till låten. Kan ni inte berätta lite mer om den?

– När vi tänkte på att göra en musikvideo så ville vi att den skulle förstärka känslan och atmosfären bakom låten, det var därför vi hörde av oss till Darren Ward, ägaren av den fantastiskt vackra Old Times Pub, interiören passade verkligen in. Det var även vid den här tidpunkten som vi hittade vår bassist Marcel. Eftersom vi hade spelat in bas på låten och aktivt letade efter någon som kunde axla rollen så hörde vi i stunden runt efter någon som åtminstone kunde agera statist-bassist. Det var på så sätt som Marcel kom med i bandet. I videon har vi en slags story där Bastian, tillsammans med hans pappa Jonas Wernefort, spelar huvudpersonen som ung och sedan lite äldre. Baren kan ses lite som ett rum inom oss, där de tomma stolarna symboliserar den plats man gör för de människorna man har runt sig och tomheten efter att de sedan lämnar. Oftast tänker man ju att en pub ska vara ganska livlig och fylld med människor, vi tänkte att det kunde skapa en kontrast att den var tom.

Absolut, slutresultatet är väldigt snyggt! Hur brukar processen se ut när ni skriver musik?

– När vi skriver låtar utgår vi mycket från Sarrys gitarr och bygger sedan vidare med Simons trummor och Marcels bas, därefter brukar Bastian pussla ihop en text som bygger på känslan i det instrumentala. Det är så det brukar se ut för det mesta.

Vad är berättelsen bakom ert bandnamn? 

– Det var Bastian som kom med bidraget efter att han varit ute och kört en höstig dag. Namnet är nämligen inspirerat av färgen på höstlöven precis innan de faller från träden, och vi tyckte att det resonerade väl med den musiken vi gör men också känslan att satsa fullt ut på bandet och inte bara släppa taget.

Vilka musikaliska bakgrunder kommer ni ifrån?

– Marcel, Sarry och Simon har alla tre gått estetisk linje med inriktning musik under deras gymnasietid, därefter spelade vi i lite olika metalcore-band, inte tillsammans dock. Bastian har sysslat med musik sedan ung ålder och har spelat i olika punkband tidigare, men inte som sångare.

Intressant! Vad inspireras ni av och var hittar ni inspiration? 

– Rent musikaliskt så inspireras vi alla av lite olika genrer, inte nödvändigtvis de tyngre genrerna, utan det är ganska blandat. Bastian hämtar inspiration från såväl deathcore som rock och blues. Sarry och Simon blir inspirerade av lite olika indie-genrer, alternative pop och en del instrumentalt. Marcel får inspiration av resten av bandet samt genom att försöka leva ett hälsosamt liv.

Ni är ju baserade i Malmö. Vad tycker ni om generellt om stadens musikscen?

– I de genrerna som vi berör i vårt musicerande så känns det inte riktigt som att Malmös musikscen är så bred och öppen som den en gång varit. Det känns inte riktigt som att det finns plats för okända band längre, vilket är synd. Det finns ju många bra ställen att kunna ha många feta spelningar på men sen är vår genre kanske lite för smal för att platsa på någon av dem i dagsläget. Är det inte Corona så känns ju Malmö i normala fall som en stad där man nästan dagligen kan hitta någon spelning eller något live-jam som pågår inom andra genrer. Förhoppningsvis kommer det snart att återgå till det så att man kan stilla sin konsert-abstinens.

“Porcelain” är den första singeln från er EP som släpps senare i år. Vad kan lyssnarna vänta sig från det kommande materialet?

– Vi är övertygade om att de som gillade ”Porcelain” kommer att uppskatta de kommande låtarna ännu mer. Det genomgående temat för vår EP är att alla låtarna utgår från våra egna erfarenheter och händelser i livet och är skrivna utifrån oss själva och hur vi upplevde dem. Eftersom det är så många personliga känslor som kommer fram så är det på ett sätt lite läskigt att de nu ska göras offentliga, men vi är samtidigt väldigt stolta över det vi skapat och hoppas att de som lyssnar kanske kan relatera till dem.

Vad hoppas ni kommer att hända framöver för er? Vad är drömmen?

– Att kunna nå ut till så många som bara möjligt. Vi har alla haft band och artister som vi lyssnat på och som tagit oss igenom svåra perioder i våra liv. Om vår musik hade kunnat göra det för någon annan hade det varit det närmsta vi kommit till att uppfylla en dröm. Sedan hade ju ingen av oss klagat om vi hade kunnat syssla med musik på heltid, men det hade bara varit en bonus.

Kolla in musikvideon för debutsingeln nedan. Amberglow finns även på Spotify, Instagram och Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *