Charmig pop på skånska från Christoffer Zaar

I förra veckan släppte Ystadbaserade Christoffer Zaar hiten Vad du vill, en peppig låt som doftar sommarlov, picknick och poolparty. Dan Hylander och Perikles i all ära, men det är uppfriskande med fler yngre talanger som sätter Skåne på popkartan genom att omfamna landskapets vackra dialekt.

I den nya singeln hyllar artisten alla queens som kämpar, stöttar, guidar och ger sin ovillkorliga kärlek till sin omgivning i vardagen. I låttexten lyfts coolhetsfaktorn i att vara en toffel, ett ord som ofta används i negativ bemärkelse, och hur mycket de relationer vi har betyder när allt ställs på sin spets. Budskapet som förmedlas i Vad du vill matchas på ett underbart sätt med ett soligt arrangemang.

Multi-instrumentalisten Christoffer Zaar har utöver sitt soloprojekt under åren varit en del av flera projekt så som duon TEMP tillsammans med producenten Anton Roxhage och skrivit musik till Sommarteatern i Ystad. År 2019 blev han Årets Kultureldsjäl i Ystad med motiveringen att hans musik och låttexter inspirerar unga att välja en kreativ och meningsfull fritid. Popsorl har ställt några frågor till artisten för att lära känna honom bättre.

Hej och grattis till ett grymt släpp! Hur känns det?

Hej och tack snälla! Det känns riktigt bra, nästan så att jag kan andas igen. Jag har planerat att spela in låten väldigt länge nu och slutprodukten har precis det drivet som jag vill förmedla.

Du berättar att låten är en hyllning till alla queens som kämpar, stöttar, guidar och ger sin ovillkorliga kärlek till sin omgivning i vardagen. Vilka queens finns i ditt liv som du vill lyfta lite extra?

Min älskade sambo. Man kan riktigt se hur hon sliter och kämpar för mitt välmående. Med risk att låta lite trög, så överraskas jag fortfarande av hennes stöd och att hon står ut med mina berg- och dalbanor. Vill även lyfta min fantastiska mamma, vars energi får mig själv att framstå som en äldre herre. Hon fick mig att ta upp instrumenten och har alltid uppmuntrat min kreativa sida. Och vilka queens till vänner jag har, som intresserar sig och som alltid står för tryggheten själv.

Underbart! Du har ju flera projekt på gång och har släppt musik sedan 2016. Hur föddes ditt intresse för musiken?

Musikintresset har alltid funnits där och jag är så tacksam att det har uppmuntrats av familjen, för det ska ingen ta för givet. Morsan sjunger, spelar gitarr och skriver låtar medan farsan sjunger, spelar munspel och skriver låtar. Min storebror Sebastian var en riktig jäkel på att rappa och skriva texter, vilket givetvis inspirerade lillbrorsan. När Sebbe dog i en överdos 2007, bara 20 år gammal, så tog jag som 16-åring upp pennan på riktigt och skrev av mig om sorgen, livet, minnen men främst om hur förbannad jag var. Jag hade sedan tidigare utvecklats till en okej nivå på mina instrument gitarr, piano och bas, och kunde då kombinera allt. Jag valde att följa Sebbes sista ord och råd till mig ”Sluta aldrig med musiken” och har sedan dess bara kört på. Jag älskar att arbeta i studiomiljö, lyssnar mycket på filmmusik och har nu äntligen börjat släppa eget.

Tack för att du delar med dig av en så personlig berättelse, det är väldigt starkt. Jag är övertygad om att din bror hade varit väldigt stolt över dig. Du får gärna berätta mer om vad som inspirerar dig i ditt låtskriveri?

Minnen, människor, livet, relationer, djupa men även vardagliga saker som folk helst inte vill prata om. Jag både älskar och hatar människor om man nu får säga så, och uttrycker mig gärna på ett humoristiskt sätt för att tackla det jobbiga. Prio är alltid låtens helhet, för en bra låt är en bra låt oavsett genre.

Jag håller med dig! Hur känns det att ha blivit tilldelad titeln Årets Kultureldsjäl 2019 i Ystad? I motiveringen beskrivs du som en förebild för unga. Tänker du på att försöka sätta ett gott exempel för unga när du skapar?

Jag är oerhört stolt över den utmärkelsen, mest för att det visar andra att det visst lönar sig med hårt arbete. Utöver musiken jobbar jag med barn och unga, därför ligger motiveringen lite närmre hjärtat. Många av mina lyssnare berättar att de verkligen kan relatera och har fått en relation eller ingång till låtarna som jag som låtskrivare inte hade tänkt på. Så visst blir det ett ansvar och en roll jag gärna tar när lyssnarna faktiskt hör vad jag babblar om.

Hur är Ystad som kulturstad tycker du?

Mycket bra, men ibland lite bättre på papper. Vi har mycket film, musik, konst och är en stad som lever på turismen. Ystadborna är dessutom väldigt bortskämda med fantastiskt fina caféer och restauranger. Musikern i mig hade gärna sett fler scener och satsningar på lokala liveakter. Men med det sagt så har det blivit mycket bättre de senaste åren och är jag så stolt över de ställen som förstår att underhållning är win-win för samtliga inblandade.

Vad händer härnäst för dig?

Jag tänker jobba mycket med Vad du vill och har ett par fräna idéer kopplat till
marknadsföringen. Mycket material som är mer åt indiepop-hållet är ännu inte inspelat. Jag håller på att starta upp en YouTube-kanal som involverar musik och polotröjor, och har trots rådande pandemi ett par spelningar att se fram emot i sommar.

Härligt, kombinationen musik och polotröjor låter ju väldigt intressant. Och kul med spelningar som inte ställts in! Slutligen, kan du tipsa Popsorls läsare om tre låtar som inte får missas?

Vad du vill såklart! Inte? Okej. José González – Stay Alive, The Aces – Baby Who och Mick Jagger – Visions Of Paradise.

Du lyssnar på Christoffer Zaars nya låt nedan. Det går även att hitta artisten på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *