Marie Straub är le petit poète maudit

Poeten och låtskrivaren Marie Straub är född i Frankrike men bor sedan 2014 i London. I april släpptes poesisamlingen Behind Doe Eyes som innehåller vackra och melankoliska stycken om bland annat kärleksförhållanden och vänskap. Som poet går Marie under namnet le petit poète maudit, vilket kan översättas till den lilla fördömda poeten på svenska.

Marie började skriva poesi redan som 16-åring och har sedan några år tillbaka skrivit på engelska. Den 24-åriga ordkonstnären skriver poesi på fri vers, vilket innebär att verken helt eller delvis saknar traditionell meter, rim eller andra regelbundna egenskaper. Valet av form gör läsupplevelsen dynamisk och spännande.

– Namnet le petit poète maudit var ett internskämt jag hade tillsammans med mina vänner från högstadiet ungefär samtidigt som jag började skriva poesi. Det kommer från ett citat i filmen Laurence Anyway av Xavier Dolan. Vi tittade på filmen en dag och en av karaktärerna blev kallad le petit poète maudit. Alla gjorde kopplingen på skämt och sen fastnade det! När jag valde namnet Behind Doe Eyes för samlingen tvekade jag en hel del. Jag har alltid sagt att mitt andedjur är ett rådjur på grund av den skörhet och klumpiga karaktär jag associerar till djuret. Och jag har stora ögon, det har alltid varit ”min grej”, så rådjursögon. Och vad jag skriver om i samlingen är vad som händer under ytan, bakom mina stora rådjursögon, inuti mitt huvud och hjärta, säger Marie till Popsorl.

Behind Doe Eyes är en samling ödmjuka tankar som låter poesiälskaren reflektera kring känslan av ett brustet hjärta, återfödelse och allt som hör därtill. Dikterna är uppdelade i avsnitten Hurt, Heal och Love, och hela samlingen finns att hitta här.

– Jag har skapat den här samlingen som ett sätt att ta med läsaren på en renande resa tillsammans med mig. Du börjar med något som gör ont. Sedan förändras du och älskar dig själv in i läkningsprocessen för att slutligen inse att du varit omringad av kärlek hela tiden. För mig är det vad som händer i livet hela tiden. Jag hoppas att människor kan finna samma slags njutning som jag känner när jag läser saker som resonerar med vad jag har gått eller går igenom. Jag vill att de ska minnas att det alltid finns kärlek, även i kaotiska perioder, berättar Marie.

Marie har redan påbörjat den kreativa processen för sin nästa poesisamling. I uppföljaren kommer poesi på fri vers att blandas med prosa. För Popsorl har hon valt ut tre dikter från Behind Doe Eyes som kan avnjutas nedan. För fler ljuvligt kombinerade ord går det att klicka sig in på Instagram för att följa le petit poète maudit.

I knew a girl;
she loved a boy
and he was like the wind
but the thing is,
she was the sea
and all he ever did
was cause
storms.


– the pretty story with the ugly ending

i do not need
your eyes
to undress me
on the streets
i have my own
two hands
to do that
each night for
myself
thank you.


– pigs in the city

so many things
in life
are
sour
and bitter
and salty
but you
i can tell
you taste
so
sweet.


– the pot of honey (i’m a bee)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *