Låtarna som format ”You”-aktuella Lina Sandén

Som verksam reseledare med kunskap i fem olika språk är världsvan ett bra ord att beskriva artisten Lina Sandén med. För henne är hemma inte bara Sverige, utan även Rumänien och Ungern. Lina är en favorit bland musikälskare världen över, och har de senaste åren hunnit tävla i både Rumänska The Voice samt landets svar på Melodifestivalen.

I början av april släpptes den upplyftande singeln You som artisten beskriver som sin mest optimistiska kärlekslåt, trots att hon skrev den med brustet hjärta. Låten har ett vackert budskap som handlar om att våga kasta sig ut och älska villkorslöst.

För Popsorl listar Lina Sandén fem låtar som på något sätt har format henne som artist. Hon berättar om musik som funnits med sedan gymnasiet, en svettig handduk som följt med hem från en Kent-konsert och drömmen om Nashville.

Tori Amos – Spark

– Egentligen skulle jag kunna ta med hela hennes katalog. Jag upptäckte Tori när jag ramlade över musikvideon till låten Spark på VH1. Detta var när jag gick på gymnasiet. Så under en rast begav jag mig till det som då var skivaffären Folk & Rock och köpte albumet. Jag minns klart och tydligt hur jag hade den på bänken framför under de sista lektionerna.

Tori Amos – Spacedog

– Hands down den artist som format mig mest. Som kompositör, just i att våga göra saker som är lite “annorlunda”. Jag gör rätt kommersiell pop men tro mig, vissa av mina val när det gäller exempelvis körer ifrågasätts av musikproducenter. Där är det låtar som Space dog som är en stark influens. Lyssnar man på slutet så överlappar hon sång med olika text på ett kreativt och häftigt sätt. Sen älskar jag hur varje album Tori ger ut har sin egen historia, som en egen liten värld. Det finns ett stort utrymme för kreativitet.

Jewel – Down so long

– Jewel var min andra kärlek bredvid Tori Amos och nog den största anledningen att jag låter lite ”country” när jag sjunger.

Kent – Avtryck

– Jag älskade Kent så mycket när jag var 15 att jag sov med en fjärdedel av en svettig handduk under huvudkudden i ett halvår. En svettig handduk som vi fångade när de kastade ut den under en konsert. Avtryck är den låt som går in i hjärtat fortast, fortfarande. Jag gillar hur Kents texter sällan är varken för abstrakta eller för “in your face”. De berättar en historia men det finns lagom med plats för lyssnaren att fylla i luckorna själv.

Kelsea Ballerini – Unapologetically

– Just nu är det pop-country som gäller för mig och Kelsea sätter den perfekta tonen. Det var nyligen jag erkände för mig själv att jag har en dröm om Nashville och att min röst alltid kommer känna sig mest hemma där den får ha mycket “twang”. Så när jag skickar referenser till mina producenter så finns alltid musik av Kelsea med.

Lina Sandén finns på Instagram, Facebook, Spotify och YouTube. Du hittar hennes senaste hit i Popsorls egna Spotify-lista nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *