Boksorlet #10

På bild: Bengt Liljegren (Foto: Ebba Liljegren)

Tänk att det är Boksorl nummer 10 den här gången! Första boken, Vad varje pedagog bör veta om hjärnan, inlärning och motivation av Anna Tebelius Bodin är en nedskriven version av Annas mest efterfrågade fortbildning. Andra boken i dagens Boksorl är en intressant, lärorik och bladvändande biografi, Winston Churchill, Del 2. 1939-1965 av Bengt Liljegren. Tredje boken, Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson, är en mångbottnad berättelse om sju vänner i olika stadier i livet. Även denna gång finns en barn- och ungdomsbok med. Det är Hinsides brinner som är fortsättningen på boken som presterades i Boksorlet #9.

Vad varje pedagog bör veta om hjärnan, inlärning och motivation av Anna Tebelius Bodin
Utgiven av Hjärna Utbildning

Anna Tebelius Bodin har en Master of Education från Harvard University i USA. Hon föreläser i Sverige och utomlands om psykologin bakom inlärning. Boken är en nedskriven version av Annas mest efterfrågade fortbildning och vänder sig till alla som leder andra i lärande. De flesta leder andra i lärande på något vis; lärare, fritidspersonal, projektledare, föräldrar, läkare och många, många fler. Pedagogik är inte en medicinsk vetenskap, den är släkt med psykologi och sociologi. Hjärnforskningen har gjort stora framsteg de senaste 20 åren och kan nu följa neurologiska processer under tiden hjärnan arbetar. Med ökad kunskap om hjärnans biologi kan vi förstå mer om hur inlärning fungerar. Boken kopplar teorier om hjärnan med konkreta, praktiska tillämpningar. Annas ambition är att ge verktyg, insikter och kunskaper för att underlätta pedagogiskt arbete. Boken är indelad i tre delar; hjärnan, inlärning och motivation. I avsnittet om hjärnan ges en kort beskrivning av hjärnans utveckling och hur hormonet oxytocin fungerar. Avsnittet om inlärning behandlar bland annat minnet, koncentrationen och sömnen. Det avslutande avsnittet om motivation handlar bland annat om varför dopamin är viktigt och vad som händer i hjärnan under stress och hur detta kan hanteras. De 67 sidorna i boken är lättlästa och ger en klar och tydlig bild av ett komplext ämne. Annas ambition når ända fram. Det finns tydliga och konkreta verktyg, insikter i ett lättillgängligt format och kunskaper som underlättar hur en pedagog kan tänka. En stor fördel med att boken är 67 sidor är att den är lätt att bläddra tillbaka i när en vill friska upp minnet om innehållet.


Winston Churchill, Del 2. 1939-1965 av Bengt Liljegren
Utgiven av Historiska Media

Första delen om Winston Churchill behandlar åren 1874-1939, då Churchill var ung och medelålders. Winston Churchill, Del 2 1939-1965 är fortsättningen där vi får läsa om hans liv från andra världskrigets utbrott till hans död. I boken får läsaren lära känna Churchill utöver de välkända attributen V-tecknet, cigarren och den retoriska förmågan. Hans personlighet beskrivs i boken som att han alltid var sig själv men samtidigt uppfylld av sig själv och det kommer fram tydligt i berättandet. Förutom hans minnesvärda insatser under andra världskriget finns också hans mindre lyckade beslut beskrivna. Bilden av den legendariske engelsmannen känns mycket levande då både bra och dåliga sidor får ta plats i boken. Churchill var inte alltigenom så sympatisk som han ibland kan framställas som. Han var en egenkär person som hela livet försummade sin familj, vilket fick stora konsekvenser. Hans stora alkoholkonsumtion, hans inställning att britterna har rätt att härska över andra och den nonchalanta attityden till många i hans omgivning, gör att bilden av honom blir en annan än en tidigare har haft, vilket blir lite jobbigt. Det är just detta som gör att boken blir en så intressant, lärorik och bladvändande bok. En vill veta mer om den motsägelsefulla personen som gått till historien framförallt för sina insatser under andra världskriget men som visar sig vara en komplicerad person med en intressant levnadshistoria.


Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson
Utgiven av Albert Bonniers Förlag

Midsommarnattsdrömmar är en berättelse om sju vänner, tre par och en singel som firar sin första midsommar tillsammans 1988 då de är i 25-årsåldern. Vi får sen läsa om deras gemensamma midsommar 2003 och se hur deras liv ser ut då. Läsaren får till sist vara med 2018 då de firar midsommar tillsammans på Estlandsfärjan och är medelålders. Under de 30 åren som boken utspelar sig får läsaren följa vännernas liv genom en allvetande berättare som växlar perspektiv. Gruppen har sitt ursprung i tre tjejers vänskap sedan unga år. När de är unga har de olika karaktärsdrag som gör att de både kompletterar varandra och ser livet ur olika synvinklar. Boken speglar hur livet ser ut för många. I 25-årsåldern är vännerna fyllda av drömmar och att förverkliga dessa. Ett par väntar barn och ser fram emot en större lägenhet och en av vännerna är en hyllad sångerska mitt i karriären. Vardagen börjar så sakta bli liknande för alla med otrohet, hemligheter och bekymmer kring barnen. I medelåldern har livet satt spår i alla i gruppen och de tidigare så särskiljande dragen har nästan suddats ut. Det är mycket igenkännande i berättelsen och hur den visar på tidens gång och vad den gör med oss människor. I boken står det att ”livet levs framlänges, inte baklänges och ju längre vi lever, desto mer samlar vi på oss som vi försöker begripa och bringa reda i”. Det är kanske det som gör att alla karaktärerna blir mer lika under årens lopp, vi samlar alla på oss erfarenheter som vi försöker begripa. Boken väcker många tankar och funderingar kring livets snårskog och vad den gör med oss. Det görs med ett språk som är behagligt att läsa och njuta av.


Hinsides brinner av Karin och Albin Alvtegen
Utgiven av Brombergs Bokförlag

Hinsides brinner är andra delen i Hinsidestrilogin. Karin och Albin Alvtegen är mor och son som kommer från en skrivande släkt med Karins gammelfaster Astrid Lindgren i täten. Albin är fantasy-fantast och bidrar med mycket av idéerna till böckerna. Karin har skrivit böcker, tv och filmmanus i tjugo år och har stor erfarenhet av att skriva. Inspiration till huvudkaraktärerna kommer från en familj i författarduons närhet där tjejen föddes svårt hjärnskadad. Hon har även en storebror. Att skapa en fantasivärld med magi med den utgångspunkten känns extra gott i hjärtat. Huvudkaraktärerna Linus och Linnéa bor med sin mamma. Linnéa föddes med en svår hjärnskada och sitter i rullstol. Det finns en port mellan två världar där Linus tar sig genom. Linnéa återfinns i den andra världen, Hinsides, som hjältinnan Lionora. Hinsides brinner är mörkare och mer fylld av magi än första delen, Nyckeln till Hinsides. Här finns en ondska som ödelägger, magiska ting, superkrafter, urgamla och magiska väsen och mycket mer. Det talas också om den nya Väktaren, den som ska rädda världen. Den fruktade Faselden, som varit fängslad, har släppts lös och hotar att förinta Hinsides. Linus luras till Hinsides av onda krafter som vill förgöra Lionora. Äventyret är fartfyllt, magiskt och välskrivet. För läsaren är detta en bok som innehåller allt en fantasy-älskare önskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *